Skærmbillede 2015-01-20 kl. 11.02.41

Mere info her

MEXICO CITY, MEXICO

Politimandens skærende ansigtsudtryk tydede på, at vi var i problemer – store problemer. 

Efter at have besøgt 3 større byer på Yucatán, besluttede vi os for at tage med den 10 timers lange natbus til regnskoven i Palenque.

Mexico er et stort land, så det er ofte lange distancer der skal overstås, mellem de steder vi gerne vil opleve i landet.

Vi afleverede vores bagage og steg på bussen. Efter de første 2-3 timer med snak faldt vi endelig i søvn, og håbede på først at vågne når vi var fremme.

Sådan skulle det ikke være…

Photo & Video Sharing by SmugMug

Hvor er papirene?

Store Problemer & Maskingeværer

Det næste øjeblik vi åbnede øjnene, var adskillige militærmænd igang med at undersøge bussen for stoffer, og en politimand og hans ven med sit maskingevær trådte ind i bussen for at sikre sig, turisterne havde et bestemt papir med samme stempel som i passet.

Et bestemt papir? Var vores stempel i passet ikke godt nok?

Som du nok har gættet dig til, så havde vi ikke det papir (spørg os ikke hvor vi har gjort af det). Og den kære politimand lavede det kendte “Nu er i på røven” udtryk og fortalte os vi var i store problemer.

Problemer? I MEXICO?! Det måtte simpelthen være en joke.

Eftersom politimanden ikke fortalte os hvilket problem vi havde, måtte vi spørge de andre turister i bussen, hvilket papir der var tale om.

mexico

Vi venter…

Illegale i Mexico

På bagsiden af det vigtige papir står der skrevet:
During your stay in Mexico, you must retain this immigration form and surrender it upon leaving the country. This immigration form authorizes your legal presence in the country.

Great.

Ikke nok med vi var fanget i Mexico, vi opholdt os nu også ulovligt i landet.

Vi havde ikke noget internet de næste tre dage til at undersøge situationen nærmere, da vi levede i Palenques jungle, og vi var ikke klar over om vi skulle tilbage til den lufthavn vi ankom til Mexico i, altså Cancun, som ligger ca. 900 km væk fra Palenque…

Tanken om at skulle rejse de samme timer tilbage + lidt flere, da Cancun ligger længere nordvest for Merida, var uoverskuelig.

Photo & Video Sharing by SmugMug

 Mads foran immigrationskontoret.

Løsningen Lå 1300 km Væk…

Vi blev nødt til at rejse fra Palenque til Oaxaca for at få noget net, en lille tur på 800 km… Btw. En utrolig smuk og farverig by, som vi endte med at være en uge i!

Vi kontaktede først den danske ambassade i Mexico for at høre, hvordan vi kunne få løst vores problem, og fik et svar tilbage om at tage hen på et immigrationskontor i Oaxaca, som vi jo befandt os i.

Efter et par timers ventetid og endnu et “I er på røven” ansigtudtryk fra immigrationsdamen, fik vi nogle papirer vi skulle udfylde som skulle afleveres til turistpolitiet. Vi fik udfyldt papirerne, og planlagde at gå ned med dem en af de kommende dage.

Men en dag på vores hostel i Oaxaca kom vi i snak med en medarbejder, om hvad vi ellers kunne gøre. Hun ringede til de mexicanske myndigheder og fik fortalt vi kunne gå hen til immigrationskontoret i enhver lufthavn i Mexico – bare ikke lige den i Oaxaca, da de stejkede…

Så vi måtte igen ud på en lille 8 timers bustur til Mexico City for at fixe problemet. Nu havde vi efterhånden rejst halvvejs gennem hele landet, for bare at få lov til at forlade det!

Photo & Video Sharing by SmugMug

De to immigrationspapirer

Overraskende Simpel Løsning

At dømme ud fra de ansigtsudtryk mændende med maskingeværerne, damen på immigrationskontoret og hostelmedarbejderen havde givet os, frygtede vi det værste.

Hvis en mand med et skarpladt maskingevær kigger på dig som om du er i store problemer, så stiger pulsen lige et par slag.

Da vi ankom til Mexico City brugte vi et par dage på at nyde byen – Vi vidste jo ikke om det ville være vores sidste dage i friheden!

Men til vores store forbavselse gik det hele smertefrit. Vi tog bussen til lufthavnen, gik ind på immigrationskontoret og udfyldte nogle papirer (igen), betalte 332 peso (146 kr.) og det tog 10 minutter uden at havne i spjældet eller få hugget hovederne af.

mexico

Frie til at rejse igen!

Frie Igen!

Nu kunne vi igen rejse frit rundt i det land vi var blevet så vilde med, selvom vi måtte ud på en lille ekstra rejse på ca. 1363 km… Men skal du af den ene eller anden grund på en lille ekstra tur så er Mexico det perfekte land at gøre det i!

I vores tid i Mexico har vi levet i Chiapas’ regnskov, ligget på Yucatáns caribiske strande og vandret i Oaxacas ørkenlandskab. Mexico har virkeligt meget at byde på, og er også et af kun 17 lande med megabiodiversitet.

Historiens morale er: Lad være med at miste dit immigrationspapir – og kom til Mexico!

Værd at vide

Husk: I mange lande er et stempel nok, og der hvor du får papirer bliver de ofte hæftet fast i passet (fx Japan). I Mexico, og dele af Latinamerika får du bare papiret i hånden.
Pris
: 146 kr. pr. mand.
Note: Hvis du ligesom os har smidt dit immigrationspapir væk, så er den letteste og billigste løsning at tage hen til nærmeste lufthavns immigrationskontor og få et nyt. I Mexico Citys lufthavn håndterede de 50+ af disse sager dagligt, så de kender problemet.

Har du oplevet at være fanget eller opholdt dig ulovligt i et andet land? Har du spørgsmål til hvad du kan gøre hvis du mangler dit FMM-papir? Skriv endelig til os i kommentarfeltet!

19 Comments

 • Hej!
  Det lyder godt nok som lidt af en vild oplevelse. I situationen har det helt sikkert ikke været hverken sjovt eller fedt – men en oplevelse har det helt sikkert været 🙂
  Det minder os lidt om vores egen oplevelse, da vi skulle fra Maldiverne til Auckland. Det gik ikke så gnidningsfrit og endte med at tage 3 dage. Vi strandede bla. i Shanghai uden billet eller visum, og troede også vi var fuldstændig lost og på røven – men det lykkedes at komme derfra og til Auckland 🙂 Ligesom jeres oplevelse, er det noget, vi jævnligt snakker om – også i forhold til, hvor lærerigt det endte med at blive 🙂

  • Oplevelser som disse kan være dem man vokser lidt af som person. Når du er væk fra trygge rammer og bliver presset ud i nogle svære situationer, hvor der ikke er nogen til at hjælpe dig, kan man virkelig lære noget om sin egen psyke og mentalitet 🙂 Og så er det jo også rart hvis det i sidste ende, ender lykkeligt 🙂

 • Er det noget med, at man i flere lande kun må rejse ind hvis man også har en dato for udrejse (altså en billet til at rejse videre)? Hvor finder man ud af hvilke lande det berører?

  Mvh. Lene

  • Hej Lene,
   Som udgangspunkt skal du forvente at du altid skal have en udrejsebillet. I Mexico skal man egentlig have en udrejsebillet, men de er som regel meget afslappede med det. Vi vil ikke anbefale dig at rejse uden udrejsebillet hvis du ikke skal på en længere rejse. 🙂

   • Hej,
    Tak for svar. Jeg har ikke rejst som backpacker før, men forestiller mig, at man tager dagene som de kommer og derfor gør hvad man har lyst til. Det er vel derfor også lidt svært at vide hvornår man forlader landet, hvis man ikke har lyst på det tidspunkt alligevel? 🙂

    Ved I hvor man ser hvilke lande der er berørt af denne ordning, eller er det alle steder? 🙂

    Mvh.
    Lene

    • Vi ved ikke om der er en officiel liste med lande der kræver udrejsebevis, men som sagt så forvent at alle gør det – men de færreste rent faktisk opretholder loven. New Zealand plejer at være strikse, men vi gik lige igennem security, mens nogle af vores venner blev stoppet og adspurgt om en masse ting(de kom ind alligevel). Hvis du skal afsted i længere tid og besøge flere lande, så køb en bus eller togbillet mellem det land du lander i og det næste. Hvis ikke du bruger den er det alligevel en billig forsikring. Landgrænser er meget mere afslappede og skulle de nægte indgang har du mulighed for at vente et par dage eller evt. købe en billet videre fra landet.

 • Hej med jer,
  Sikke en oplevelse! Men dejligt at I deler og vi så er andre der forhåbentlig kan undgå at havne i en lignende situation.
  Det her papir… Hvor får man det udleveret? I lufthavnen, når man ankommer?
  Jeg skal med min søster rejse fra Guatemala – Beliza – Mexico. Ved i, hvordan vi anskaffer et sådant papir? 🙂

  • Hej Mia, papiret får du udleveret med dit stempel når du ankommer. Vi smed af grunde vi ikke kan huske vores væk, men hvis i evt. beder om at få det hæftet fast i passet burde der ikke være nogen fare!
   God tur når i når dertil 🙂

  • Det var lidt skræmmende lige i situationen, men set i bakspejlet var det ikke noget videre at bekymre sig om. Der findes dårlige områder i Mexico(ligesom i alle andre lande), men heldigvis er 99% ganske sikkert 🙂

 • Godt nok en vild oplevelse. Det er sådan en, man husker tilbage på om ti år, og så er skrækken i livet forhåbentlig afløst af et lille smil på læben 🙂

  Pas nu på hinanden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.