YUCATAN-HALVØEN, MEXICO

De fleste der tager til Mexico, tager til Yucatán. Her kan du udforske mayakulturen, svømme med vilde havskildpadder og ligge på kridhvide sandstrande.

Yucatán-halvøen er sprængfyldt med fede oplevelser. I vores 3 uger på halvøen oplevede vi caribiske sandstrande, mayatempler og gamle kolonibyer. Vi svømmede med havskildpadder, spiste ustyrlige mængder tacos og hyggede os med de super venlige lokale.

Der er så mange fede ting at lave på Yucatán, så det kan være svært at vide hvor man skal starte.

Derfor har vi lavet en nem og overskuelig oversigt med de største attraktioner, samt tips til hvordan du kommer let og billigt rundt til dem.


LÆS OGSÅ: Vores ultimative rejseguide til Mexico her.


Cancún

Du lander sandsynligvis i lufthavnen lidt uden for Cancún, og starter din rejse der. Vi kan ikke sige meget om stedet, da vi tog direkte til Playa del Carmen. Mange andre rejsende rådede os til at skippe Cancún, der skulle være dyr, overbefolket og ikke særlig rart.

Cancún er dog ikke kun dårligt. Typisk tager man en tur ud til Isla Mujeres, som skulle være enormt flot eller river en Lamborghini rundt på en racerbane.

Photo & Video Sharing by SmugMug

Farverige Playa del Carmen

Photo & Video Sharing by SmugMug

De lækreste tacos for 4 kroner!

Playa del Carmen

Den tidligere så søvnige fiskerby, Playa del Carmen er blevet til et populært backpackerområde. Der er nem og billig adgang til de mange fede attraktioner på Yucatán-halvøen derfra.

Vi brugte 12 dage i Playa, hvor vi havde vores egen billige lejlighed. Byen er perfekt til bare at vade rundt i flip-flopper, tage på endagsture og spise tacos. I vores tid i Playa spiste vi på den gode side af 150 tacos i alt, og tro det eller ej, men man bliver aldrig træt af dem!

Hvis du holder dig væk fra Avenida 5, aka turistgaden, er det endda muligt at leve godt i Playa for 100-150 kr. om dagen. Og så koster det næsten ingenting at tage ud til de store attraktioner.

Photo & Video Sharing by SmugMug

Mayaruiner i Tulum

Tulum

Du kan nemt komme til Tulum med en colectivo til sølle 30 peso (13 kr.) fra Playa del Carmen.

Ruinerne i Tulum er specielle, da de er fra den eneste mayaby der lå ud til havet. Så et besøg til Tulum giver endnu en anledning til at springe i det turkisblå caribiske hav.

Det koster 59 peso (25 kr) pr. pers. for indgang. Et godt tip er at tage derhen tidligt, for at undgå køen når alle andre turister typisk kommer – og tro os, den kø vil du ikke stå bagerst i! Vi har før stået i kø i 4 ½ time til en restaurant, men denne kø var alligevel for lang for os!

Her er et billede af ca. halvdelen af køen…

turtlee1

Havskildpadde ved Akumal strand

Stranden Ved Akumal

Syd for Playa del Carmen ligger den lille by Akumal. Bugten ved Akumal er fyldt med store og små havskildpadder, der gnasker løs af planterne på havbunden.

Så længe du har dine egne dykkerbriller, kan du vade ud i bølgerne og svømme med skildpadderne helt gratis.

Hvis du ikke kan finde en skildpadde selv, er et godt tip at følge enten de guidede grupper, eller flokke der alle har hovedet mod havbunden. På den måde fandt vi 4 skildpadder vi kunne svømme med.

At svømme med havskildpadder er en helt unik oplevelse, du ikke må snyde dig selv for – specielt når det er gratis!

Photo & Video Sharing by SmugMug

Solnedgang over Valladolids smukke gader

Photo & Video Sharing by SmugMug

Chichén Itza – et af verdens 7 nye vidundere

Valladolid

En smuk mexicansk koloniby midt på halvøen mellem Cancún og Mérida, og kun 40 km fra et af verdens 7 nye vidundere, Chichén Itza.

Der går ture til pyramiden både fra Cancún, Playa del Carmen & Tulum. Men hvis du planlægger at være i Valladolid et par dage, koster en colectivo derfra kun 28 peso (12 kr.) pr. pers.

Indgang koster 214 peso (92 kr.) i højsæsonen, men er billigere i lavsæsonen. Det er en uforglemmelig oplevelse af den smukkeste komplette mayaruin, og hele området omkring.

Kom tidligt så du undgår det værste turistmylder. Hvis du alligevel endte i den lange kø ved Tulum, har du helt sikkert lært lektien til denne gang!

Har du ikke fået nok af ruiner, bør du også tage et smut forbi Ek Balam. Her kan du klatre op på toppen af ruinen, og nyde en utrolig udsigt over skoven! Efter kun at have kigget på de andre ruiner, var det sjovt at klatre på en også.

En colectivo til Ek Balam koster 20 peso (8 kr.) pr. person og indgang ligger på 122 peso (52 kr.) i højsæsonen. Her er det også en fordel at komme i lavsæsonen, da det er billigere.

Photo & Video Sharing by SmugMug

Méridas imponerende katedral

Mérida

Denne muntre og livlige koloniby er hovedstad for den mexicanske del af Yucatán. Vi var der kun i 4 dage, men nød byen meget. Der er som sådan ikke nogle store attraktioner i selve byen, udover de smukke katedraler. Vi boede desuden på et utroligt fedt og billigt hostel, Nomadas, hvor vi nød godt af poolen og hængekøjerne!

I nærheden af byen ligger der bl.a. Uxmal og Celestun, hvor du kan se flamingoflokke.

Der er ikke så mange turister som i Valladolid og Playa, så den mexicanske sjæl skinner meget tydeligt igennem her – det betyder dog også at der larmer mere. Mexicanerne elsker af en eller anden grund larm…

Photo & Video Sharing by SmugMug

Cenote ved Chichén Itza (Denne her bruges dog ikke til at bade i)

Cenoter

Cenoter, eller ferskvandshuller, er imponerende undervandsgrotter som du både kan svømme og dykke i. Der findes mange forskellige på Mexicos Yucatán-halvø, og du kan få inspiration fra disse rejsebloggere, som var nede og dykke i en. Noget vi desværre ikke nåede, men som vi helt sikkert vender tilbage og gør, når vi har fået vores dykkerbevis!

Et godt tip er at være der ved åbningstid, som ved alle andre turistattraktioner, så har du muligheden for enten at dele den med få andre eller måske kun dig selv, hvis du er heldig!

Derfor Skal Du Tage Til Yucatán

Hvis du er interesseret i at opleve mayakulturen, og kan leve med at være omgivet af bounty strande, lækre tacos og imødekommende mexicanere, så er det lige stedet for dig.

Vores 3 uger på Yucatán gav os en masse gode oplevelser, og det er desuden det perfekte sted at starte sin rejse rundt i Mexico eller ned gennem Mellemamerika.

MERE INFORMATION

Sted: Yucatán, Mexico [SE PÅ KORT]
Overnatning: Playa, Valladolid & Mérida
Pris: 2992 kr. pr. mand for 18 dage. (166 kr. pr. dag)
Note: Tag selv ud og se seværdighederne, guider er ikke pengene værd her. Har du lidt skolespansk er det også meget brugbart.

 

LÆS OGSÅ: Rejsebudget: Mexico: Hvad Koster Det?

Har du været på Mexicos Yucatán-halvø eller planlægger du en tur dertil, men mangler svar på spørgsmål? Skriv det i kommentarfeltet, så hjælper vi dig gerne!

15 Comments

 • Hej.

  Vi er fire piger, der planlægger en rejse til Yucatan i to uger til februar. Vi er lidt i tvivl om, hvorvidt vi skal leje en bil eller om busser/Uber/andet er bedre? Hvad kan I anbefale? Fungerer busser og/eller Uber fint til at komme rundt? Og er det nemt nok at finde ud af bussystemet der? 🙂

  • Hej Maria,
   Som udgangspunkt er det jo altid fedt at have sin egen bil, men hvis ikke I planlægger at rejse alt for langt væk fra de normale attraktioner, så er der et meget godt busnet i Mexico – og specielt på Yucatán 🙂 Vi synes at det var ret nemt at finde ud af, men vi taler også spansk, så det hjalp jo lidt på det. I skal ihvertfald ikke være bange for at blive begrænset af busserne, men det er jo som sagt altid dejligt med egen bil 🙂 Hvor har I planer om at tage hen?

   • Tusind tak for svaret – og jeg beklager mit sene svar.
    Vi har lige netop færdiggjort vores rejseplan, og vi starter med at tage direkte fra lufthavnen til Tulum, hvor vi skal være i fem dage, før vi tager videre til Merida, efterfulgt af Valladolid, før vi slutter af på Isla Mujeres 🙂

    Hvis I har nogle bud på ‘skjulte’ seværdigheder, som vi kan/skal se nogle af de steder, må I endelig gerne sende dem min/vores vej 🙂

 • Hej alle. Min mand og jeg har været i Mexico tre gange og skal her i december afsted igen på familiebesøg.Vi er ikke backpackere, men har fløjet rundt i det store land. Vi har for det meste mødt meget vidende guider, som øser af deres viden. Der er store uddannelsemæssige krav til de professionelle guider på men vel ikke til “halvprofessionelle”, man også kan møde.
  Vi har mødt mange venlige mennesker på vores ture.
  Gode råd vi har fået :man skal ikke friste nogen ved at flashe smykker, kontanter, kameraer og mobiltelefoner og man skal have godt fast i sin taske…
  Man skal I det hele taget tænke sig om. Så venter der nogle dejlige dage i Mexico .
  Venlig hilsen pensionisterne på 78 og 68

  • Hej Kirsten,
   Tak for indsparket og de gode tips 🙂 Kriminaliteten i Mexico er ikke så slem som den nogen gange bliver gjort til. Hvis bare man husker fornuften så er man garanteret en fed rejseoplevelse 🙂

 • Hej I to,

  Tusind tak for et meget brugbart indlæg, som har været til stor inspiration for min kærestes og min kommende tur. Vi planlægger at tage afsted 17 dage i januar 2018. Vi skal dase på stranden, se templer, natur og spise billige tacos dagen lang, som jer. Men vi har brug for et tip.
  Vi ville ønske vi kunne nå at se alt, men vi bliver nødt til at prioritere, hvilket er svært, når man aldrig har været på Yucatan før. Vi overvejer 4 dage i Carmen del playa; 4 i Tulum; 3 i Valladolid; 3 i Merida og 3 dage i Holbox.
  Vi frygter dog det bliver stressende med det pakkede program. Synes I det lyder realistisk at nå – eller er der nogle byer I ville skære fra? 🙂

  • Hej Ida,
   Vi ville nok nøjes med en enkelt eller to dage i Merida og to dage i Valladolid. Det er nogle små byer hvor der ikke er så meget specielt at se udover det lokale liv og atmosfære – som selvfølgelig også er fedt! 4 dage i Tulum er også rigeligt, 3 kunne nok godt gøre det 🙂 Overvej evt. om det ikke var værd at skære de 3 dage væk fra de destinationer og så måske smutte forbi den gule by Izamal eller Lagunas Coloradas tæt på Holbox 🙂
   Lige meget hvad så er Yucatán et paradis, så I skal nok få en på opleveren 😀

 • Hej,
  Min mand og jeg skal 4 nætter til Mexico City og 7 til Playa del Carmen i januar 2018.
  Vi glæder os vildt, og jeres blog gør jo kun, at vi glæder os endnu mere!
  Jeg havde tænkt, at vi tog en gratis rundvisning i Mexico City, og desuden skal vi naturligvis se pyramiderne.
  I Playa del Carmen skal vi slappe lidt af, men det vil kede os efter nogle dage, og Chichén Itcha kan vi jo ikke gå glip af.
  Vi synes ellers altid, at guider er pengene værd for at få lidt baggrundsviden, men den oplevelse havde I ikke? Gælder det generelt i Mexico?
  Hvilken valuta skal vi have med? Er det bedst også at have nogle USD med?
  Fed blog 🙂

 • Hej Backpackere

  Min bedre halvdel og jeg overvejer at tage til Yucatan-området her til sommer. Vi har dog kun 2 uger at gøre med; bliver det for presset at nå det samme som jer (det var det vi havde planlagt til at starte med), eller vi det med lidt let planlægning godt kunne lykkedes?

  Planen er ikke så meget at dase på strande, men at komme ud og dykke, tage til Tulum, Valladolid og evt. Merida for så at slutte af i Cancún hvor vi skal flyve hjem.

  Tak for en rigtig fin guide 🙂

  Mvh. Malene

  • Hej Malene,

   Det lyder som noget der kunne lade sig gøre. Hvis I kun har to uger ville vi nok springe Merida over og måske tage op til Holbox og de pinke søer. Transporten på Yucatan er god og man kan nå meget på kort tid 🙂

 • Hej med jer.

  Dejligt at følge med i jeres rejse rundt i verden 🙂
  Mig og min veninde skal 30 dage til Mexico i Juli måned. Vi har ikke booket andet end flybilletten, så vi er lidt spændte på, hvordan det kommer til at gå. Jeg har lige nogle spørgsmål jeg håber i vil svare på. Vi starter i Mexico City og flyver hjem fra Cancun, så i hovedet havde vi egentlig ikke regnet med at skulle nordpå.

  Hvordan er det med transporten i landet? Er det forholdsvis nemt eller er der noget vi skal være klar over.

  Jeg har læst jeres indslag om Cooper canyon og det lyder mega fedt, men tænker at der er utrolig langt derop fra MC. Er der andet i nord som i synes er et must see, hvis man nu skal bevæge sig op ad?

  Mvh Jeanne

  • Hej Jeanne,

   Cool at I bare har købt billetten og sprunget ud i det – det er en fed måde at rejse på! 🙂

   Vi har faktisk en uddybende rejseguide fra Mexico her: https://www.backpackerne.dk/mexico-rejseguide/

   Busser er vejen frem i Mexico og deres stationer og vejnet er rigtig fint og overskueligt sat sammen. Vi holdt mest til omkring Copper Canyon i nord, men vi har hørt fra flere at fx Baja California halvøen har noget fantastisk dyreliv omkring kysterne og at byer som Zacatecas og Chihuahua er meget kønne. Copper Canyon er dog i sig selv grund nok til at tage til det nordlige Mexico 😀

   Mexico er skønt hele vejen rundt og der er ikke voldsomt mange turister, så I kan næsten ikke gå forkert hvorend I havner 🙂

 • Hej – vi er en familie på 4, der planlægger en backpacker tur til Mexico i tre uger. Vores plan er at komme til Cancun og så rejse mod syd langs kysten. Eventuelt ned til belize og videre til guatamala Hvordan er det nemmest at komme rundt? Med offentlig bus eller kan man leje privat transport? Og er det nemt at finde overnatning efterhånden som man kommer frem? Tak for jeres artikel – den har givet os mere blod på tanden 🙂 Hilsen Klaus

  • Hej Klaus,
   Det er lige let at arrangere både offentlig bus og privat minibus. Det meste af tiden tog vi de offentlige busser, da det er billigst og en del af den måde vi gerne vil opleve landene på. Vi tog en del minibusser i Guatemala og det fungerer også fint, men til en dyrere pris(læg mærke til et der stadig sagtens kan snige sig kyllinger og andre husdyr med i de dyrere minibusser…). Overnatning er super let at finde når I er kommet frem. Generelt vil vi sige at alle lande i Latinamerika egner sig super godt til at tage de lokale busser og finde overnatningen når man ankommer. Hvis I vil gøre det lidt lettere for jer selv, vil vi anbefale jer at hente app’en Maps.Me. Den virker offline, men kan stadig vise alle hostels/hoteller/hospedajes osv. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.