REJSETIPS

Diarré, kvalme og opkast er ikke den bedste rejsemakker, men hvad gør du så hvis du vil svælge i den lokale mad? Det kan vi hjælpe dig med.

Et af højdepunkterne på mange rejser er maden. Tacos i Mexico, tom yam i Thailand og sushi i Japan, er alle sammen absolutte must-do’s, men også en potentiel kilde til diarré fra en anden verden – bogstaveligt talt.

Så hvad gør du, hvis du bare må smage alle de lokale retter og al den lækre frugt, men ikke er i humør til en VIP billet til kummen? 

Selv om farerne lurer rundt om hvert gadekøkken og frugtsælger, er der nogle få simple regler der, næsten med sikkerhed, kan styre dig uden om de værste pressemøder på toilettet – og ja, der er toilethumor undervejs.

madforgiftning

Varm mad, er god mad

Meget Varmt Eller Meget Koldt

De fleste bakterier er ikke glade for meget høje temperaturer eller meget lave temperaturer. Kig efter mad der enten koger eller damper hvis du spiser på et gadekøkken.

Høj varme dræber ofte eventuelle bakterier, mens nedkøling hæmmer væksten til at starte med. Ved tvivl, så gå efter brændende varm mad såsom stuvninger, supper eller te. Friturestegt mad er også tit en god løsning, da det som regel er blevet tilberedt ved meget høje temperaturer.

Spis Hvor Der Er Travlt

En travl restaurant afsætter maden hurtigere og har derfor tit friskere råvarer. Udover det, sikrer det også at maden ikke har stået og simret for længe ved for lave temperaturer.

En ekstra bonus er også, at travle restauranter som regel er det af en grund, så det kan give et pejlemærke om hvor den bedste lokale mad er.

Gademad med en lokal pige i Hanoi

Spis Hvor De Lokale Spiser

Et klassisk rejsetip, men et godt et af flere grunde. For det første spiser du med de lokale og prøver deres mad. For det andet er det, måske lidt overraskende, en forsikring mod strålemåsen. 

Turist restauranter kan noglegange virke fristende, men de kan ofte slippe væk med lavere mad- og hygiejnestandard, da de ikke bekymrer sig lige så meget om tilbagevendende kunder.

Lokale restauranter har et rygte at leve op til blandt de lokale, så hvis ikke maden kan spises uden flere dage til pressemøde efter, så kan du være sikker på at de lokale ikke kom der.

Hygiejnen er ikke som du er vant til

Kig Efter Tegn På Hygiejne

Vi kan lige så godt sige det med det samme. Hygiejnen kommer næsten med garanti ikke til at være som hjemme i Danmark. Og det behøver den heller ikke. 

Du kommer til at spise steder der kun kunne drømme om en sur smiley i Danmark, men du dør ikke af det og du får sandsynligvis heller ikke racermave af det.

Når det så er sagt, er der stadig nogle basale hygiejne tegn du kan holde øje med for at mindske chancen, som fx:

  • Maden håndteres med tænger og bestik(i modsætning til bare hænder).
  • Maden er meget varm.
  • Frisklavet, fremfor mad der har ligget fremme eller under varmelampe.
  • Kokken har handsker og/eller hårnet på.
  • Maden er dækket med plastikfilm eller låg.
  • En vask med sæbe og vand, som tegn på at personalet vasker hænder.
  • Hold øje med at fluer og insekter ikke kan komme til maden.

Vask Dine Hænder

Næsten for åbenlys, men hvis du er som os, så er det som regel det mest åbenlyse der kikser. 

Normalt anbefales det ikke at vaske hænder hele tiden, men når du rejser er det fornuftigt at gøre en midlertidig undtagelse.

Da der tit ikke lige er en handy håndvask ved et gadekøkken eller en frugthandler, har vi altid en tube med desinficerende gel med os – og det burde du også!

madforgiftning

Mads tager chancen med gletsjersmeltevand fra Patagonien

Drik Flaskevand

Desværre et meget miljøuvenligt tip, men en af de bedste måder at sikre sig mod ikke at skulle rende for meget på toilet på rejsen. Mange steder kan du dog godt drikke postevandet, men hvis du vil være helt sikker er flaskevandet vejen frem. 

Husk at tjekke at låget ikke har været skruet af før, da det kan ske at flaskerne er blevet genopfyldt med postevand. 

Hold Øje Med Isterningerne

Is i drikkevarer er tit en skjult synder. Hvis isterningerne er ujævne og ikke ens er der gode chancer for at de er hjemmelavet med postevand. Læg mærke til om isterningerne er samme størrelse og form, fx firkantede, så er du rimelig sikker på at de er lavet med filtreret vand.

Friskfangede fisk på stranden i Ecuador

Kød Rimer På Diarré

Vi er langt fra vegetarer, men hvis du vil undgå at tænde for sprinkleren på toilettet, kan det være en god idé at skære ned på kødet. 

Mange udviklingslande oplever relativt ofte strømsvigt og de færreste har en generator selv, hvilket betyder perioder hvor køleskabet ikke køler – og bakterier elsker halv lunt kød. 

Mange årskort til tønden, bliver købt af dem der spiser meget kød på rejsen, men hvis du ikke vil skære ned på kødet på rejsen, er det en meget god idé at vælge mere high-end restauranter eller gadekøkkener med en generator til hvis uheldet er ude.

Mejeriprodukter Rimer Også På Diarré

Eller det gør de i hvert fald i mange udviklingslande. Vi spiser mange mejeriprodukter, men vi sørger altid for at holde øje med et par ting inden vi spiser, som fx:

  • Opbevares de i køleskab? Eller står de ved stuetemperatur?
  • Har isen været tøet og frosset igen? Tjek om isen er blevet deform efter at have været optøet en gang.
  • Lav lugtetesten. Hvis det lugter surt eller mærkeligt skal du selvfølgelig holde dig væk.

Vores lokale frugtpusher i Oaxaca, Mexico

Vælg Frugter & Grøntsager Med Skræl

Der er langt større chance for madforgiftning når du spiser et æble eller en blomme frem for en appelsin eller en mango. Frugt og grønt kan tit have været i kontakt med mange beskidte hænder inden det når din mund og ofte er det ikke nok at skylle det.

Hvis du vil være helt sikker på ikke at skulle følges med den trælse rejsemakker, så er den sikreste løsning frugt og grønt med skræl. Hvis ikke det har uspiselig skræl, kan du eventuelt skrælle frugten/grøntsagen.

Vi har dog spist meget frugt og grønt uden skræl og pånær en enkelt gang har vi ikke haft problemer, efter vi har skyllet det.

Tegn På Madforgiftning

Vi er ikke læger, så hvis du mistænker at du er ude for en madforgiftning så kontakt en autoriseret læge. Symptomer der kan være tegn på madforgiftning er bl.a.:

  • Kvalme og/eller opkast
  • Mavekramper
  • Diarré
  • Feber
  • Mistet appetit
  • Muskelsmerter

Madforgiftning kan være alt fra racermave til seriøse helbredsmæssige problemer, så hvis du oplever symptomer er det bedre at være på den sikre side og smutte forbi den lokale læge. 

camilla med madforgiftning

En sjælden madforgiftning på Filippinerne

Sådan Håndterer Du Madforgiftning

Og hvad gør du så når madforgiftningen rammer i en lille landsby på landet i Vietnam, hvor de aldrig har set skyggen af en læge? For det er naturligvis der den rammer!

Vi har et par tips til at få dig igennem en madforgiftning, der har hjulpet os de få gange vi har været ramt på de år vi har rejst.

1. Drik, drik, DRIK!

Regel nummer et i diarréhåndbogen: drik massere af væske. Du mister enorme mængder væske gennem sved, opkast og diarré og det er alfa omega at kompensere for det.

Vand alene er ikke nok, du skal også sørge for at drikke rigeligt af fx juice, kokosmælk eller mælk. 

2. Gennemsigtigt Tis Er Godt Tis

Meget simpelt. Sørg for at dit tis er så klart som muligt. Gult tid er tegn på dehydrering, så drik mere hvis det er gult!

3. Hvil Dig & Drop Alkohol

En vild bytur er nok alligevel ikke øverst på de fleste madforgiftede mennesker, men i tilfælde af tvivl minder vi gerne om det en ekstra gang. Øl virker dehydrerende, hvilket er det sidste du ønsker og så er alkohol som bekendt giftigt, så det er endnu en fjende din krop skal bruge energi på at bekæmpe.

4. Gør Det Let For Din Mave

Hold dig til mad der er letfordøjeligt, så din mave lettere vil tage imod det uden at sende det videre med første tog med Flensborg.

Frugt og fuldkorn er godt, mens bl.a. slik og cola er skidt.

5. Spis Tabletter

Der findes et utal af medicinske produkter mod den brune plage og vi er ikke lige så gode til at rådgive om dem som apoteket er. 

Vi har som regel redet stormen af uden medicinske hjælpemidler, men hvis du vil speede bedringen op, kan de være en fornuftig løsning.

Kast dig ud i nye madoplevelser – måske lige så vildt som Camillas kødspyd!

Madforgiftning Skal Ikke Holde Dig Tilbage

De vigtigste tips vi altid holder os til for at undgå madforgiftning på rejsen, er at spise ved travle lokale køkkener, brug desinficerende gel og spis meget varm mad.

Maden på rejsen er en central del af oplevelsen af andre kulturer og du burde ikke styre uden om alt det lækre lokale mad, af frygt for madforgiftning. 

Hvis du ved hvad du skal holde øje med og hvordan du passer på dig selv, så har du meget mindre at bekymre dig om.

Så på med hagesmækken og bukserne med elastik og tag del i alle de lokale herligheder! 😉


Indlysende disclaimer: dette indlæg skal selvfølgelig ikke erstatte reel lægeråd. Lyt til din krop og søg læge hvis du er i tvivl.

LÆS OGSÅ: Vores Bedste 28 Rejsetips


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *