REJSETIPS

Den bedste souvenir du kan have med hjem efter en rejse, er et kamera fyldt med fede billeder, men hvordan er det lige man tager fede billeder? Vi deler nogle af vores tips med dig her.

Gode rejsebilleder er den bedste måde at genopleve dine fedeste rejseoplevelser når du er kommet hjem.

Nogle gange kan dine billeder hjælpe dig med at huske noget du ellers havde glemt. Efter at have rejst rundt i snart to år, er vi taknemmelige for, at vi har vores billeder at kigge tilbage på! 

Efter forespørgsel fra flere læsere, deler vi her vores 17 bedste tips til at tage bedre rejsebilleder. Enjoy!

Hold Dig Fra Auto!

Du har ikke prøvet at tage et billede, før du selv har bestemt indstillingerne. Modigt statement, men ikke desto mindre vores overbevisning.

Når du tager et billede i auto lader du dit kamera træffe alle beslutningerne for dig. Så er det dig eller dit kamera der har taget billedet?

Der findes fire andre “modes” du kan tage billeder i: A, S, P og M. Læs denne guide der forklarer betydningen af de fire modes og hvad de hver kan.

Det kan nærmest være skræmmende at forlade de trygge rammer i autoverdenen, men når det kommer til fotografi så lærer du bedst ved at prøve dig frem og eksperimentere med indstillingerne.

bedre rejsebilleder

Sådan ser et RAW-billede ud direkte fra kameraet

bedre rejsebilleder

Billedet er bevidst “over redigeret” så du kan få en fornemmelse for hvad du kan med RAW

Skyd i RAW

Hvis dit kamera understøtter RAW-filer, er det første skridt mod at tage bedre rejsebilleder at slå det til.

RAW-filer er “rå” billeder der ikke er behandlet af dit kamera og lavet om til en JPG-fil. RAW-filerne indeholder alle data, men fylder til gengæld meget mere.

RAW-filerne skal desuden efterbehandles og redigeres på en computer, men hvis du virkelig er seriøs omkring dine billeder, så er det det eneste rigtige valg!

Forvirret? Her er en god guide til at forstå RAW og hvorfor det er smart. 

Rediger Dine Billeder

Det er ikke nogen hemmelighed at vi redigerer vores billeder. Faktisk så er alle billeder du ser på vores hjemmeside redigeret i Lightroom.

Selv om #nofilter nærmest er blevet en måde at “kvalitetsstemple” billeder på, så har redigering ikke noget med snyd at gøre.

Vi taler ikke om at du skal fjerne uønskede objekter eller tilføje ønskede objekter, men hvis du vil have et billede med wauw-effekt der virkelig gengiver hvor smukt et syn du stod foran, så bliver du nødt til at redigere dine billeder.

De fleste fotografer vil fortælle dig at meget af magien først sker efter du er kommet hjem foran computeren.

Sawasdee, høvdingen i en lille thailandsk landsby, viser et par krabber frem

Tag Billeder Af De Mennesker Du Møder

Vi indrømmer gerne at portrætter langt fra er noget vi gør ofte, tværtimod. Når det så er sagt, så er de få portrætter vi har taget klart nogle af vores favoritbilleder.

Når du rejser, møder du mange mennesker på din vej – sandsynligvis flere end du selv kan holde styr på, så portrætter er en effektiv måde at huske dem du har mødt undervejs.

Lige meget om du besøger en destination for at tage landskabsbilleder eller billeder af en by, så giver menneskerne der lever der en anden dimension, og en måde hvorpå både du og dem der ser dine billeder kan relatere til området. 

bedre rejsebilleder

Der foregår meget på billedet, så det kan være svært at finde fokuspunktet

bedre rejsebilleder

Zoomer du en smule ind, bliver det tydeligere at stadion og bjerget er fokuspunkterne

Hold Det Simpelt

Hvis du prøver at klemme for meget ind i dine billeder, kan det blive forvirrende og uoverskueligt. Find hellere en enkelt eller to fokuspunkter og form dit billede derefter.

Et godt tip til at holde dine billeder simple, er at undgå at proppe for mange ting ind og holde dig til få farver.

Komposition Til Bedre Rejsebilleder

Der er ikke nogle decideret regler inden for fotografiverdenen, men der er retningslinjer som kan forbedre dine billeders wauw-effekt.

Blandt andet kompositionen – måden dit billede er sat op på.

Sørg for at slå rule of thirds(tredjedelsreglen) til inde i dit kameras indstillinger og hold de vigtigste elementer i dit billede langs linjerne – specielt der hvor de skærer hinanden.

Ved landskabsbilleder er det en god idé at have en forgrund, mellemgrund og baggrund. Hvis du kan finde noget som for eksempel en vej, sti eller flod der løber fra forgrunden til baggrunden giver det ofte ekstra wauw-effekt i billedet. Se eksempel.

Cute snow monkey

Nærbillede af en af Japans berømte “Sneaber” fra Helvedes Dal

Ryk Tættere På

I stedet for altid at få mest muligt med i billedet, så prøv at rykke helt tæt på det du vil fotografere. På den måde fjerner du alle de distraherende elementer i billedet, så seerens blik straks bliver ledt hen på dit motiv.

Hvis du af en eller anden årsag ikke kan rykke tættere på, fx ved fotografering af vilde dyr, så zoom ind, så du stadig fjerner de mest uvæsentlige ting i billedet.

Kedelig Vinkel = Kedeligt Billede

Vinklen kan ofte gøre udslaget for slagkraften i dit billede. Et billede af Taj Mahal lige på er kedeligt og set en milliard gange før. Et billede af Taj Mahal fra siden, måske endda spejlet i en flod, er anderledes og interessant.

En god idé er at tage billeder fra andre perspektiver end dit eget. Prøv at kom ned i knæ eller løft kameraet over hovedet. Undgå kun at tage billeder i hovedhøjde – det er dovent og så er det sådan alle andre gør.

Den forreste munk er tydeligvis ude af fokus

Hold Fokus På Dit Emne

En af de vigtigste faktorer for om dit billede bliver en succes eller fiasko, er fokusset.

Billedet af munkene ovenover kunne have været et af vores bedste billeder fra Cambodja, men fordi vi lige akkurat ikke får den forreste munk i fokus, er billedet endt som et af vores største ærgelser.

Så inden du stiller dig tilfreds med dit billede, så husk altid at tjek om fokus er på det du ønsker – hvis ikke, så gå tilbage og tag det om hvis det er muligt.

Angkor Wat set gennem en af templets døre.

Brug Omgivelserne Til at Lede Blikket

Verden er fyldt med naturlige rammer til dine billeder, så hvorfor ikke bruge dem?

Hovedformålet med at ramme dine billeder ind, er at du på den måde leder din seers blik hen på det der er rammet ind. En bivirkning er at det som regel også giver et anderledes og fedt perspektiv på dit motiv.

Nogle eksempler på gode “rammer” kunne være døre, vinduer eller sågar skovåbninger. Cliché som det måske lyder, så er det virkelig kun din egen fantasi der sætter begrænsninger.

Camilla sætter moai-statuernes størrelse i perspektiv

Vis Størrelsesforhold i Billedet

Hvor ofte har du ikke prøvet at tage et billede af et storslået landskab, for at komme hjem og opdage at dine billeder slet ikke viser hvor storslået det egentlig var?

Det er sket for alle, men heldigvis er der en simpel løsning.

Prøv at inkludere en ting med en nogenlunde bestemt størrelse alle kender. Det kunne for eksempel være en bil, en vej, et hus eller et menneske. På den måde får hele dit billede et størrelsesforhold alle kan relatere til.

TIP: Jo mindre bilen/mennesket/osv. er, jo større virker landskabet. 

Stjernehimmel over Wanaka

Godt Udstyr Er Ikke Lig Med Gode Billeder

For nogle uger siden, mens vi tog billeder i Wanaka, mødte vi en ældre mand fra Skotland. Vi snakkede lidt om fotografi og udvekslede teknikker – alt var cool, lige indtil han begyndte at prale med hans dyre udstyr…

Et kamera til 30.000kr. er på ingen måde en garanti for gode billeder, hvis ikke du aner hvordan du bruger det. Kinesiske turister er ofte indbegrebet af all the gear, no idea-fotograferne.

Hvis du er helt ny inden for fotografiverdenen, så lad være med at blive fristet til at kaste hele din opsparing efter et alt for dyrt kamera. Vi startede ud med et Sony NEX-5R(ca. 3500kr.), inden vi opgraderede til et Sony A7(ca. 9.000kr.).  

Perfekt lys over Milford Sound, New Zealand

Vent På Det Rigtige Lys

Lyset er det absolut vigtigste at være opmærksom på når du tager billeder. Oddsene for at få et godt billede i dårligt lys er meget små, men hvad er godt og dårligt lys?

Modsat hvad mange tror, er direkte solskin midt på dagen ikke et særligt godt tidspunkt at tage billeder. Her er lyset for kraftigt og ting som bygninger og ansigter får meget let nogle grimme skygger.

Det bedste lys finder du omkring “golden hour” – timerne omkring solopgang og solnedgang, hvor solens stråler er knap så kraftige, falder blødere og giver en varmere farve i dit billede.

McLean Falls taget med lang lukkertid

Ekperimentér Med Lang Lukkertid

Som regel vil du bruge lang lukkertid for at vise bevægelse i billedet. Det virker specielt godt til fotografering af vandfald og aftenfotografi.

I stedet for at “fryse” hver enkel dråbe, så prøv at sætte lukkertiden til 1-3 sekunder og se hvordan vandet bliver til lange silketråde – som regel giver det en ret fed effekt.

Hvis du vil gøre dig forhåbninger om at fotografere fx Mælkevejen, så er du også nødt til at bruge en lang lukkertid.

I de fleste tilfælde med lang lukkertid er du nødt til at have en trefod, men hvis du fx kan finde en sten eller gelænder og stille dit kamera på, kan det nogle gange være nok.

TIP: For at undgå rystelser, så sæt selvudløser til – gerne omkring 10 sekunder. 

Lav blændeværdi giver større forskel på det der er i fokus og det der ikke er

Høj blændeværdi giver mindre forskel på det der er i fokus og det der ikke er

Eksperimentér Med Dybden(Blændeværdien)

Noget mange tit glemmer at tage højde for, er dybden i billedet, aka blændeværdien eller F-værdien. 

Kort fortalt så bestemmer blændeværdien hvor meget af dit billede der er i fokus. Jo højere blændeværdi, jo mere er i fokus og omvendt.

En lav blændeværdi bruges tit til at adskille motivet fra baggrunden, hvor en høj blændeværdi ofte bruges til at få hele det storslåede landskab skarpt og tydeligt.

Du skal dog være opmærksom på at du ikke bare kan skrue blændeværdien op på det højeste og få alt i fokus. Blændeværdier over f/16 giver typisk lettere udviskede og flade billeder. Vi bruger som regel f/8 eller f/11 når vi vil have mest muligt i fokus.

Et øjebliks uopmærksomhed og BUM! – ødelagt billede

3 Spørgsmål Til Dig Selv

Inden du tager et billede, kan du stille dig selv tre spørgsmål der med stor sandsynlighed giver dig et bedre billede.

Er der noget distraherende i billedet? Det kunne fx være en lygtepæl foran en flot bygning – eller en kineser foran Angkor Thom…

Hvor og hvad er den hovedsagelige lyskilde og hvordan påvirker den billedet? Som regel vil din lyskilde være solen, så tænk over hvordan du står i forhold til den. Ofte er det klogest at have solen i ryggen, så du undgår mørke billeder.

• Skal jeg rykke tættere på eller længere væk? Der kan være himmel til forskel på om du står tæt på dit motiv eller langt væk, og om du står lige på eller rykker et par skridt til siden. Prøv lidt af hvert og se hvad der virker bedst.

Selv om dette billede ikke overholder mange typiske regler, så er vi stadig meget tilfredse med det

Skid På Reglerne

Et godt billede afhænger af øjet der ser det, så alle “regler” skal ses mere som retningslinjer end egentlige regler.

Medmindre du er prof fotograf(hvilket du nok ikke er siden du stadig læser med 😛 ), så handler det hele om at tage billeder du selv er tilfreds med.

Reglerne er der for en grund og du bliver med garanti en bedre fotograf hvis du lærer at mestre dem. Når du kender de basale regler, er du klar til det næste skridt – at eksperimentere uden for reglerne.

At kende og følge reglerne vil gøre dig til en god fotograf – at vide hvordan og hvornår du skal bryde dem gør dig endnu bedre! 

LÆS OGSÅ: Sony A7 Anmeldelse – Det Perfekte Rejsekamera

Har du nogle gode tips til at tage bedre rejsebilleder? 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.