Ek Balam mayaruiner

Ek Balam ruiner omringet af jungle

EK BALAM, MEXICO

Gemt inde i den tykke jungle blandt jaguarer findes nogle af de mere uberørte mayaruiner – Ek Balam

Det meste af Yucatán halvøen i Mexico er, som det kan ses på billedet, dækket af jungle og ruiner der med tiden er blevet gravet fri.

Så da vi befandt os i Valladolid, og allerede havde oplevet verdensvidunderet Chichén Itzá, besluttede vi os for også at udforske de lidt mindre turistede ruiner.

Ikke langt fra byen ligger en gruppe mayaruiner som hedder Ek Balam, eller Sort Jaguar som det hedder på mayasprog, og grunden til vi netop valgte den var, at vi havde hørt man kunne få en 360 graders panoramaudsigt over junglen på toppen af ruinen.

Så uden at tøve tog vi spontant derud for at udforske området. 

Ek Balam ruiner

Tør du bevæge dig derind?

Camilla ved ruinerne

Camilla ved ruinerne

Mayaruin

Ruin med flotte detaljer

Forladt & Begravet

Ek Balam havde sin storhedstid fra omkring år 600 e.kr – 900 e.kr, og det siges at kongen, Ukit Kan Le’k Tok, ligger begravet inde i den største af ruinerne.

Men uden at have fundet årsagen til det endnu, forlod mayafolket så småt området omkring år 800 e.kr., hvor der kom et drastisk fald i indbyggertallet.

I de følgende år blev ruinerne fuldstændig opslugt af junglens tætte bevoksning, og begravede dem så de lignede grønne bakker.

Det var ikke før indtil for 200 år siden man opdagede ruinerne, men man begyndte først at grave dem fri for mindre end 30 år siden.

Derfor er stedet et af de mindst turistede områder i regionen, og giver rig mulighed for at gå på opdagelse helt alene – lige noget for os!

Ek Balam ruiner

Alene ved ruinerne

Mellemamerika Ceibatræ

Mellemamerikas karakteristiske ceibatræ

På opdagelse i ruinerne

Går på opdagelse i ruinerne

Uberørte Ruiner Som Legeland?

Ek Balam er et større område hvor stierne snor sig gennem junglen og rundt om ruinerne. Så vi greb muligheden for at søge hen i de kroge hvor der ikke var andre mennesker.

Noget af det bedste ved at besøge stedet er, at man kan finde sit indre barn frem og klatre på alle ruinerne.

Og hvem synes ikke det er fantastisk at vandre rundt på oldgamle mayaruiner?!

Den mest populære ruin er selvfølgelig også den største med en højde på omkring 30 meter, der er kendt for sit 360 graders panorama – der er bare lige én ting.

Det kan være en udfordring at bestige den, da der 106 trin op af en forbavsende stejl, gammel, slidt og ujævn stentrappe uden noget at holde fast i.

Men op det ville vi!

Stejl trappe Ek Balam ruiner

Den stejle trappe op til toppen

Camilla på toppen af Ek Balam

Camilla på toppen af Ek Balam

Udsigt og solnedgang over Ek Balam

Udsigten over Yucatán-halvøens jungle ved solnedgang

Panorama Over Mexico’s Jungle

Så med livet som indsats klatrede vi op af den stejle trappe, og da vi nåede toppen fortrød vi det absolut ikke!

Her kunne vi sidde hele dagen!

Der var hverken bjerge, bygninger eller andet til at bryde det idylliske billede, der var jungle så langt øje rakte 360 grader rundt.

Ikke nok med det, så fulgte solens nedgangsdans mod horisonten, indtil den køligere luft bevægede sig ind over ruinerne, og vi vendte snuden hjemad.

Vi går oftest ud efter middagstid, og den ene store grund til det er, at vi får oplevet de mest unikke solnedgange, man kan forestille sig.

Værd at vide

Sted: Ek Balam, Mexico [SE KORT] Overnatning: Hostel La Candelaria (58 kr)
Pris: 122 peso for entré (50 kr.)
Note: Colectivoerne kører først når de er fyldt op, så hvis du kommer i lavsæsonen skal du regne med ventetid. Et godt tip er at være 4 om at dele en taxi, der som regel koster 40 peso pr. mand (16 kr).

[one_half]

Mere Fra Mexico

Mexicos Verdensvidunder – Chichén Itza
Livet i Den Mexicanske Jungle
Da Vi Mistede Retten Til at Forlade Mexico

[/one_half] [one_half_last]

Rejseguide

Mexico Rejsebudget
Billige Flybilletter – Søg Som En Ninja
Vores 28 Bedste Rejsetips Efter 1 Års Rejse

[/one_half_last]

Har du hørt Ek Balam? Har du overvejet at besøge mindre turistede ruiner udover Chichén Itza? Er der nogle ruiner du har besøgt, som vi ikke kender til? Skriv det til os i kommentarfeltet!

6 Comments

 • Good choice! De mindre skjulte skatte er altid et besøg værd og wauw sikke en udsigt 😀 Hvordan har I fået fanget det første foto? – vejen til Ek Balam er måske via en sti der ligger i højderne? Det er hvertfald fascinerede. Håber I kom godt ned af de stejle trapper, inden at solen havde lagt sig alt for godt til rette bag horisonten. Dét kan være et af problemerne ved at jagte solnedgangene – man ender tiltider i nogle lidt drilske situationer, fordi man simpelthen er så opslugt af lysspillet i himlen og helt glemmer at lette røven før det bliver buldrende mørkt :b
  KH Sheena

  • Det er de nemlig! Det er fra toppen af den højeste ruin med udsigt over de andre ruiner. Hele Yucatán-halvøen er flad som en pandekage 😉 Haha ja det vækker nogle minder når nu du nævner det, man bliver nogle gange nødt til at tage konsekvensen af det, når man vil have det sidste med. Denne gang nåede vi heldigvis ned i tide 😀

 • Jeg har aldri vært i Mexico, og har heller aldri hørt om Ek Balam, men den utsikten er jo riktig flott! Jeg har besøkt Copán i Honduras, og der var det nesten ingen andre turister. I Ecuador besøkte jeg inkaruinene Ingapirca, og der var det heller ikke så mange turister.

  • Hvis du får muligheden for at rejse til Mexico, så gør det. Det er et fantastisk land! 😀 Vi hørte også godt om Copán fra andre rejsende, så det står på listen til næste gang vi er i nærheden. Vi kender ikke den i Ecuador, men vil gerne besøge den når vi tager turen over atlanten igen!

 • Spændende læsning og godt indlæg. Hele historien og mystikken omkring mayakulturen i Mexico er super spændende og at kunne følge den uden alle de andre turister, må have været magisk.
  Synes jeg besøgte mange ruiner da jeg rejste tværs over Mexico men det er så længe siden, at jeg ikke husker hvad de hed. Det var jo før vi havde en blog 😉
  Men tak fordi i tog mig med til Mexico, super dejligt land at rejse i .-)
  /Annette

  • Mayakulturen er fantastisk spændende, og der er heldigvis hundredevis af templer man kan udforske. Ek Balam var specielt fed på grund af udsigten! Landskabet på Yucatán får jo Danmark til at ligne et alpeland 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.