Photo & Video Sharing by SmugMug

Illegale huleboliger

Langsomt bevægede vi os op ad bjergsiden i den stegende hede – intetanende om hvad der ventede os på toppen.

Vi havde forinden vores tur til Granada læst om Sacromontes gamle hulemænd, og et museum hvor man kunne se de boliger, de kaldte hjem. Efter lidt research fandt vi ud af at der ikke kun var et museum, men faktisk også et nulevende og fungerende samfund af illegale og legale hulemænd i Granada.

granada gypsies

Stien op mod hulemændene

Vejen Op til Hulemændene

Vi havde læst at der fandtes et roma samfund på toppen af det bjerg hvor Sacromonte museet lå. Vi havde ikke læst hvordan man kom op til dette samfund. Fordi der er så forholdsvis få turister der nogensinde hører om dette sted – og endnu færre der gider tage den lange tur derop! – er det svært at finde ud af hvordan man kommer derop.

Vi fandt dog – mere eller mindre tilfældigt – vejen derop. Hvis man ikke ved at dette samfund findes, er chancen for at man finder vejen derop meget lille. “Indgangen” er groet til, og den sti der engang var der er ødelagt. Da vi endelig gik på stien det sidste stykke op mod hulemændene, begyndte nakkehårene at stritte, og sveden var ikke længere varm, men løb koldt ned ad ryggen på os. Hvordan ville de reagere når de så os? Ville de jage os væk eller byde os indenfor?

Photo & Video Sharing by SmugMug

Typisk forhave

Mødet

Da vi nærmede os den første hule så der øde ud. Ingen var hjemme og der var beskidt overalt. Da vi langsomt bevægede os op ad bjergsiden i den stegende hede mødte vi vores første hulemænd. To flygtninge fra Latinamerika. De virkede ikke glade for at se os – og specielt ikke vores kamera. Da mange af bjergets beboere er illegale risikerer de at blive sendt hjem hvis politiet genkender dem – derfor er de meget kamerasky. De talte kun spansk, så kommunikationen var begrænset. Vi forstod dog tydeligt at de ville have os til at “skride”.

I stedet for at gå ned, besluttede vi os for at gå udenom de to og op mod resten af hulerne.

Men pludselig kommer der endnu en mand ud fra hulen! 

Han råber efter os, og spørger efter vores navne. Han fortæller at hans navn er Babadia, og at han er flygtning fra Senegal. Han havde boet i samfundet i 6 år og han havde et familiemedlem i Danmark der hed Kirsten – surrealistisk at tale med en senegaleser, som bor i en hule i Spanien, der har relationer til gamle Danmark 😀 Babadia drejede dog hurtigt samtalen over på noget andet. Han spurgte om vi ville købe nogle øl og ryge noget hash sammen med dem – hash er meget udbredt i Granada, og det er nærmest en lov at skulle ryge hash hos hulemændene. Vi frygtede dog at der lå skumle planer bag hans invitation pga. de to andres adfærd, så vi takkede pænt nej og gik videre.

Photo & Video Sharing by SmugMug

En beboer på vej hjem

Fristad & Hippiesamfund

Blandt lokale kaldes Sacromontes beboere for sigøjnere. De fleste stammer fra Mellemøsten, Afrika og Østeuropa. Der er dog også en del spaniere deroppe. Hulemændene består bl.a. af rejsende, hippier, nomader og immigranter. Det anslås at der lever ca. 40 – 50 fuldtids hulemænd på bjerget, ligesom Babadia, mens mange flere kommer forbi og bor i et par måneder før de rejser videre.

Samfundet på bjergtoppen fungerer som en fristad for immigranter og folk der er blevet trætte af det moderne hektiske liv.

Her lever man sammen med mange forskellige nationaliteter, mens man samarbejder om at holde stedet kørende – og ikke mindst “hemmeligt”. Der er køkkenhaver (hvor der selvfølgelig dyrkes hash) og fælles toilet – se det flotte toilet længere nede! – så omkostningerne holdes nede. Fordi huslejen er gratis kræver det ikke meget at leve deroppe. De fleste beboere tjener penge på at spille musik i Granadas gader eller lave smykker, øreringe eller andre håndværk.

Photo & Video Sharing by SmugMug

Det meget brugte flotte toilet!

NYTTIG VIDEN

Sted: Granada, Spanien [SE PÅ KORT]
Overnatning: El Clandestino
Note: Området er meget svært at finde, da det er “skjult” for offentligheden. Hvis du begiver dig derop, så hav det i baghovedet at det ikke er en turistattraktion. Hvis du bare går derop med dit kamera i hånden kan du godt forvente at blive jaget væk hurtigt.

[one_half]

Mere Fra Spanien

Brændende Himmel Over Ronda
Mystisk Rede Med To Øjne
Sacromontes Civiliserede Hulemand

[/one_half] [one_half_last]

Rejseguide

Lav En Hemmelig Lomme i Bukserne
Sådan Finder Du Billige Flybilletter
Spanien Rejsebudget

[/one_half_last]

Hvad syntes du? Kunne du tænke dig at bo hos Granadas sigøjnere? Hvis ja, så er det et krav at du bruger fællestoilettet!


LÆS OGSÅ: SACROMONTES CIVILISEREDE HULEMÆND


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.