PANTANAL, BRASILIEN

Pantanal er et unikt økosystem i Brasiliens jungle, fyldt med eksotisk dyreliv i alle afskygninger og størrelser – og så er det jaguarens sidste højborg.

Brasilien har mange forskellige muligheder når det kommer til at se dyreliv. Den mest populære er regnskoven i Amazonas, men efter et tip fra en anden rejsende og nogle brasilianere, valgte vi Pantanal.

Vil du se skov, så tag til Amazonas. Vil du se dyr, så tag til Pantanal.

Så kort og kontant blev vi informeret af de lokale, og da vi fandt ud af at Pantanal også er en del billigere end Amazonas var vi ikke i tvivl.

Der var mange udfordringer i Pantanal(såsom syndfloden af kæmpe myg), men i sidste ende endte det med at være det perfekte valg. Efter 4 dage i Pantanal nåede vi at se en masse dyr, vi aldrig havde set eller hørt om før, men nåede vi at spotte den flygtige jaguar?

flodsvin i pantanal

Et par flodsvin(kapivarer) på vejen mod vores lejr

Vejen Til Pantanal

Vores rejse til Pantanal begyndte i byen Campo Grande. Det er ikke muligt at rejse til Pantanal alene, da hele regionen er privatejet af lokale gaúchos, så vi bookede en tur med Pousada Santa Clara, der ligger lige midt i dyreparadiset.

Efter en 16 timers bus fra Iguaçu vandfaldene til Campo Grande, skulle vi vente i et par timer, inden vi bevægede os de sidste 5 timer dybt ind i det vilde Pantanal. Den sidste time foregik på ladet af en oldgammel pick-up(uden affjedring), henover en opkørt og støvet grusvej.

En lille pris at betale for det vi var på vej til at opleve.

Så snart vi ankom om aftenen, smed vi vores oppakning og fortærede vores aftensmad som gale, inden vi kastede os hen i de hængekøjer der skulle være vores seng den første nat.

amazonas papegøje

Den vilde papegøje der stjal Mads’ kage…

flod i pantanal

Camilla nyder livet i Pantanal

Vores Hjem i Pantanal

Da vi vågnede dagen efter kunne vi danne os et ordenligt overblik over vores lejr for de næste 4 dage. Vi havde valgt at campere frem for at sove på værelse, da det var langt billigere og vi samtidig kunne vågne med dyrene om morgenen.

Den første nat sov vi i en hytte med hængekøjer og de resterende nætter sov vi i et lille telt ved siden af hytten. Lejren havde overraskende meget når man tænker på at den lå midt i verdens største vådområde. Der var fuldt udstyret køkken, toiletter og endda en lille minibar der serverede slagkraftige caipirinhas!

Samtidig med at vi næsten havde de samme bekvemmeligheder som dem i den “fine” lejr, løb Rio Negro floden lige uden for vores dør. Det kunne ikke blive meget bedre!

piratfiskeri

Mads fisker med sin improviserede fiskestang

piratfiskeri

Stolte fiskere med deres fangst

Piratfiskeri

Første dag stod på en ridetur i området omkring vores lejr. Det var mildest talt kedeligt og vi så ikke meget andet end en død ko…

Tilbage ved lejren følte vi os lidt skuffede, mens vi rokkede i hængekøjerne og så på kaimanerne i floden. Men pludselig kom vores guide, Tony, farende med en bøtte kød og nogle improviserede fiskestænger.

Vi rullede ud af hængekøjerne, tog et stykke oksekød og kastede linen ud. Den nåede dårligt at røre vandet inden fiskene begyndte at flå i kødet og efter mindre end et minut rev Camilla en fisk op af det vandet.

Det var ikke en piratfisk, men en havkat og lige efter hev Mads endnu en ind. Men det var piratfiskene vi var ude efter. Timerne gik uden bid, men lige som vi gav op hev Camilla sin stang op af vandet, denne gang med en piratfisk på krogen!

Kokken fik fisken og gik igang med at filetere den og lave et stort og overdådigt aftenmåltid. Det eneste problem var bare at piratfisk smager utrolig fesent, så hele arrangementet faldt lidt til jorden og vi måtte gå halvsultne i seng- men de får pluspoint for forsøget!

Photo & Video Sharing by SmugMug

Rio Negro floden skærer sig gennem Pantanal

kaiman i pantanal

Yacare kaiman ved siden af vores lejr

Fugle Fest & Flodmonstre

Pantanal er verdens største vådområde og det betyder mange floder og omkring 10 millioner kaimaner. Floderne er få meter dybe, men fordi de er så grumsede er sigtbarheden lig nul. Så da vi satte os i båden på vej ud for at lede efter jaguarer den følgende morgen, var det med et øje på det mørke flodvand.

Vi havde kameraet klar til at “skyde” den flygtige jaguar fra båden – hvis altså den ville komme frem fra sit skjul.

Jaguaren kom desværre aldrig, selvom Pantanal er kendt for at have den tætteste og sundeste bestand. Men når nu vi ikke kunne finde nogen kæmpe katte, kunne vi sætte os tilbage og nyde et andet af Pantanals mest kendte syn: fuglene.

Vi så alt lige fra kingfishers, skestorke, arapapegøjer, tukaner og fiskeørne til den enorme storkefugl jabiru. Ind i mellem alle fuglene sneg der sig også en håndfuld brølaber, et par flodsvin, hjorte, øgler og en million kaimaner ind.

myresluger pantanal

En myresluger flygter ind i junglen

Røde Øjne i Junglen

Sidste aften satsede vi alt på at se en af de mange store katte der lever i Pantanal. Tony forklarede at den bedste chance for at spotte dyrene i Pantanal, var om aftenen når det var blevet mørkt, så sammen med vores lille gruppe vovede vi os ud på en nattesafari.

Endnu engang tilbage i den fjedreløse pick-up kørte vi længere ind i Pantanal, lige efter solnedgang. Udstyret med en kraftig lygte, var planen at lyse øjnene på dyrene i den tætte jungle op, og på den måde afsløre deres skjul.

Vi cruisede ned ad den lange lige vej mens Tony fægtede rundt med lygten, uden at afsløre meget andet end flere kaimaner, nogle tukaner der sov i trækronerne og en velvoksen fugleedderkop.

Men lige som vi var ved at være hjemme igen, fik vi øje på en af Pantanals mere sky beboere – en myresluger. Lige så pludseligt vi fik øje på den, lige så hurtigt var den desværre væk igen…

jabiru stork

Jabiru storken er symbolet på Pantanal

Et par sjældne hyacintaraer boede i et træ få meter fra vores telt

En strudselignende nandu lige uden for vores lejr

Tukaner er vores absolut yndlingsfugle, og i Pantanal sværmede de rundt om os

Pantanals Utrolige Dyreliv

På den fjerde dag var det tid til at sige farvel til alle dyrene i Pantanal og vende tilbage til civilisationen. Men der var stadig massere af ting at se på turen tilbage. Her er en liste over alle de dyr, vi så efter 4 oplevelsesrige dage i Pantanal:

[one_half]

• Næsebjørn

 Flodsvin

• Brølabe

• Rød ara

• Blågul ara

• Hyacintara

• Grøn parakit

• Amazonas papegøje

• Grøn leguan

• Jabiru

• Brasiliansk kæmpeoddere

• Tamandua

• Yacare kaiman

• Piratfisk

• Havkat

• Toco tukan

[/one_half] [one_half_last]

• Navlesvin

• Fugleedderkop

• Pit viper slange

• Hejre

• Kingfisher

• Fiskeørn

• Sumphjort

• Krabberæv

• Caracara

• Curassow

• Nandu

• Kolibri

• Ibis

• Rosa Skestork

• Spætte

• Ørne

[/one_half_last]

Vi har ikke inkluderet diverse fugle, insekter og frøer som vi ikke har kunne identificere. Listen ville desuden være mange gange længere hvis den var komplet.

Efter endnu en lang køretur tilbage til Campo Grande fråsede vi med pizzaer og sodavand mens vi talte om vores oplevelser i Pantanals vilde natur. Vi kunne begge to blive enige om at vores tid i Pantanal aldrig bliver glemt også selvom vi ikke fik set jaguaren denne gang!

LÆS OGSÅ:
Cuyabeno: På Jagt Efter Amazonas’ Hemmeligheder

MERE INFORMATION

Sted: Pantanal, Brasilien [SE KORT] OvernatningPousada Santa Clara
Pris: 316 kr. om dagen per pers. (Inkluderer turene, al mad og overnatning).
Note: Husk at medbringe MEGET stærk myggespray. Hvis du har mod på det, så anbefaler vi meget at overnatte i hængekøje/telt. Det er meget billigere og man kommer samtidig tættere på dyrene.

Mere Fra Brasilien

[one_third]

Iguaçu brasilien

Det Mægtige Iguaçu Falls Set Fra Brasilien
[/one_third] [one_third]

rio de janeiro trapper

Guide Til Rio de janeiro – De Bedste Oplevelser
[/one_third] [one_third_last]

hiking corcovado

Hiking Op Til Kristusstatuen på Corcovado
[/one_third_last]

 FLERE BILLEDER FRA BRASILIEN HER

Har du været i Pantanal? Kunne du tænke dig at leve i verdens største vådområde? Del gerne med os i kommentarfeltet!

8 Comments

 • Hej med jer
  Har læst en del på jeres blog, da mig og min kæreste rejser 1 mdr. til Brasilien til sommer.
  Vi har overvejet meget om vi skulle til Pantanal eller Amazonas, men er nok kommet frem til Pantanal. Hvornår tog i bussen fra Iguacu Falls til Campo Grande (var det eksempelvis en natbus?), og hvad er næste skridt så? Fandt I selv hen til det selskab i var i Pantanal med?
  Hilsen Josefine

  • Hej Josefine. Vi fik kontakt med selskabet via mail inden vi tog bussen fra Iguacu. Vi fortalte dem at vi var interesseret i en af deres ture og informerede dem om tidspunktet vi ville ankomme til Campo Grande. Ud fra informationerne fik vi koordineret at en af deres medarbejdere hentede os på stationen, som ligger tæt på deres hostel, hvor turen til Pantanal bliver afregnet og begynder 🙂

 • Hejsa!

  Vi er to piger som pt sidder i Brasilien og planlægger turen videre. Valget er bla. faldet på Pantanal, vi er dog lidt forvirret omkring hvordan man booker turen derhen? Fremmøder man bare i Campo Grande og derefter vælger en operatør f.eks. Santa Clara som næste dag vil tage en med derud?
  Tak for en super brugbar og ikke mindst indspirerende hjemmeside! 🙂

  // Anne

 • Åhh verden er så stor så meget at opleve og så lidt tid. Suk…
  Ja vi må til Brasilien igen en dag, vi vil da gerne opleve alle de vilde dyr men ikke myggene 🙂

  • Vi kender følelsen, der er så uendelig meget at opleve rundt om i verden! Myggene er til at leve med, så længe du har en god beskyttelse mod dem. Vi havde ikke noget da vi kom dertil og blev fuldstændig ædt. Heldigvis kunne vi købe en hos dem og den virkede!! Det er bedst at komme i højsæsonen hvor der ikke er så meget vand, da er der heller ikke så mange myg 🙂

 • Jeg nød at læse jeres beskrivelse, underholdende, levende og super spændende 🙂 Godt gået! Pantanal må virkelig have været en stor oplevelse selvom i skulle kæmpe med myggene:-) Skønne billeder og jeg får bestemt lyst til at besøge dette sted i Brasilien efter jeres beskrivelse 🙂 /Annette Seier

  • Tusind tak for de fine ord! Pantanal var en rigtig stor og anderledes oplevelse, det var så fantastisk at se alle de vilde dyr i naturen 😀 I skal helt klart sætte det på dagsordenen, når i besøger Brasilien!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.