REJSETIPS

Siden vi startede vores rejser tilbage i september 2014 har vi lært meget. Her er 28 af vores bedste rejsetips efter 2 års rejse.

Det hele startede med en “kæresterejse” til Italien i 2013. Siden da er det blevet til meget mere og vi har nu besøgt mere end 30 lande sammen og vi har ikke planlagt at stoppe.

Det har været en ekstraordinær rejse og vi har lært meget siden dagene i Italien.

Vi har ofte folk der spørger os om vi har nogle nyttige tips til at rejse på både email, Facebook og ude i den virkelige verden. Defor har vi besluttet os for at dele vores bedste og mest nyttige rejsetips.

At rejse burde være en prioritet i alles liv, og det vil vi gerne hjælpe med at det bliver! Så her er vores bedste rejsetips efter 2 års rejse.

rejsetips

Det kræver overraskende lidt oppakning at rejse

1. Pak Mindst Muligt

Noget af det første du skal tænke på inden en stor rejse, er hvad du skal have med. Det er næsten uundgåeligt ikke at tage for meget med første gang – vi gjorde det selv!

Reglen om at “mindre er mere” giver god mening, når du selv skal slæbe tasken. Ofte skal du kun bruge halvdelen af hvad du tror. Du bør max have en 50 liters taske, så hvis ikke dine ting kan være i den, har du sandsynligvis for meget med. Læs evt. hvad vi har med for inspiration.

2. Tag Dig God Tid

Et af de spørgsmål vi får igen og igen, er hvorvidt X antal uger er nok til X antal lande. Vi har lagt mærke til at folk ofte prøver at klemme for mange steder ind på for lidt tid.

Hvis du propper 4 lande ind på én måneds rejse kan du godt forvente kun at få en fjerdedel af oplevelserne i hvert land. Tag dig hellere god tid og vælg max 2 lande på en måned. På den måde undgår du også at brænde ud.

Vietnamesisk gademad er en obligatorisk del af enhver rejse til Vietnam

3. Spis Lokalt

Hver gang vi besøger et nyt land, søger vi ofte på dets kendetegnende retter. En kage var endda medvirkende til at vi rejste til Argentina!

Vi er ikke på nogen måder madfanatikere, men vi kan godt lide at prøve noget nyt. Langt de fleste dage spiser vi sædvanlige retter, men det er altid forfriskende at sætte sig ned på nærmeste restaurant eller gadekøkken og bestille en lokal klassiker. Også selvom det betyder at vi har spist både frøer og citronmarinerede græshoppere…

4. Verden Er Ikke Et Farligt Sted

Frygt for det ukendte er en naturlig ting og medierne hjælper heller ikke, men tro os når vi siger verden ikke er et farligt sted. 99,9% af alle mennesker er søde og rare og prøver bare på at få en hverdag til at hænge sammen – lige meget om den hverdag foregår i Danmark, Mexico eller Filippinerne.

Det værste vi har været ude for, er en rengøringsdame der stjal Mads’ sko og vi har været i Colombia, Mexico og andre lande med et fejlagtigt ry.

rejsetips

Kom ud i naturen

5. Kom Ud i Naturen

Naturen er ofte omdrejningspunktet for vores rejser. Sightseeing i Tokyo, New York og Buenos Aires er fantstisk, men det slår ikke følelsen af at kigge ud over et gigantisk regnbuebjerg i Peru eller vandre Patagonien tynd og indånde den friske luft.

TIP: Latinamerika er spækket med fed natur og specielt Mellemamerika har meget at se på et overskueligt areal.

6. Husk Grumpysack

En “Grumpysack”, eller surmulesæk, er kort fortalt et lille lager af snacks vi har med os når vi går ud. Vi ved alle at tålmodigheden falder i takt med at sulten stiger, så for at undgå sure miner og korte lunter, er grumpysack’en den perfekte løsning.

Hvis sulten viser sit grimme ansigt, kan du altid tæve den med din grumpysack.

Mange af de fede oplevelser ligger væk fra turistsporet

7. Kom Væk Fra Turistsporet

De store seværdigheder rundt omkring i verden er populære af en grund: De er fede at opleve. Men ofte er det ikke dem du husker bedst fra dine rejser.

At sidde ved Mexicos spektakulære Copper Canyon uden en anden turist i nærheden, giver følelsen af at der stadig er steder i denne verden man selv kan tage ud at “opdage”. Det er en utrolig stærk følelse, og noget alle burde opleve.

8. Sig Ja

Grunden til at du rejser er vel for at opleve noget nyt? Så sig ja når nogen tilfældigt spørger dig om du vil hænge ud med dem, prøve en ny aktivitet eller tage til et sted du ikke kendte selv. Vær impulsiv og en smule dumdristig – det føre ofte noget godt med sig.

lokale børn i guatemala

Fodbold med lokale børn og røde ansigter i Guatemala

9. Snak Med De Lokale

Det kan være nervepirrende at tage kontakt til de lokale, men tving dig selv til at gøre det fra tid til anden. Mange gange kan de lidt engelsk og ellers kan du altid gestikulere med dine hænder.

Noget af det mest betydningsfulde du kan tage med hjem fra din rejser, er nye venner.

10. Gem Dine Billeder

Det her er nok ikke det sjoveste rejsetips, men helt sikkert et af de vigtigste. Dine bedste souvenirs er dine billeder, så pas på dem. Vi har desværre hørt for mange historier om folk der har mistet deres på den ene eller anden måde. Vores venner Jonas og Sofie fik stjålet deres kamera i Peru og de havde ikke gemt nogen af dem.

For at sikre dig bedst muligt anbefaler vi at du gemmer dine billeder på en harddisk/USB og på nettet – evt. Flickr, Dropbox eller SmugMug.

lokale piger fra thailand

Smil og sig hej til de lokale

11. Smil & Sig Hej

Du bliver forbløffet over hvor langt du kan komme med et enkelt smil og et venligt hej. I Mellemamerika kan de lokale godt fremstå lidt sure nogle steder, men så snart du kaster et smil og et hej deres vej, lyser de op som små børn til juleaften. Det kræver ikke meget og det kan gøre din oplevelse meget bedre.

12. Ha’ Et Åbent Sind

Udover naturen, rejser vi naturligvis også for at opleve andre steder og kulturer. Én ting der er vigtig at huske på når du rejser, er ikke at dømme andre.

Du er i deres land hvor de har deres regler og kultur, så det ville være ignorant at pådutte dem vores måde at gøre tingene på. Prøv i stedet at forstå hvorfor de gør som de gør, og måske ender du med en helt ny forståelse for tingene.

Ja det er klamt at de spiser fuglefostre i Filippinerne, men de syntes nok det samme om vores leverpostej og syltede sild.

rejsetips

Mads tager en selfie med 3 meter lange tyrehajer på Fiji

13. Prøv Dine Grænser Af

Det kan være sundt at prøve dine grænser af en gang imellem. Camilla var ikke sikker på hun turde prøve volcano boarding i Nicaragua, men hun gjorde det alligevel og det endte med at give et kæmpe adrenalinsus, for slet ikke at nævne dengang vi dykkede med 50+ tyrehajer på Fiji – uden et bur!

Nogle gange skal du bare springe ud i det og nyde oplevelsen. Hvis andre kan, er der gode chancer for at du også kan.

14. Læs Rejseblogs

Guidebøger er ofte forældede og bagud, så den bedste måde at finde information omkring et område er ofte på rejseblogs. Søg på det land eller område du gerne vil til og tilføj rejseblog eller travel blog for enden.

Vi har lavet en liste med vores favorit danske og internationale rejseblogs.

Vores soveværelse på stranden ved Abel Tasman, New Zealand

15. Husk Teltet

Det giver en helt anden frihed altid at have et sted at sove med sig. Med et telt kan du bevæge dig længere ud i naturen end mange andre.

Der er ikke meget der slår følelsen af at vågne op til lyden af dyrene mens det første du ser er et kæmpe bjerg i din baghave.

16. Hold Budget

Gør det til en vane at holde budget over dine penge fra starten. På den måde har du hele tiden overblik over hvad dine penge går til og du kan lettere justere ind.

Hvis du kan se at du bruger mange penge på mad, men hellere ville bruge dem på bungy jump eller dykkerture, kan du skære ned på restaurantbesøgende og lave mere af din mad selv. Vi har budgetter fra de fleste lande vi har besøgt her.

couchsurfing på påskeøen

Vores nye venner fra da vi couchsurfede på Påskeøen midt i Stillehavet

17. Prøv Couchsurfing & AirBnB

Couchsurfing er den perfekte måde at komme i kontakt med de lokale og det er gratis. Der er dog også risici ved CS, så vælg kun værter der har mange positive “reviews”.

De fleste kender efterhånden AirBnB. Som langtidsrejsende er det en god løsning hvis du finder et sted du vil slå dig ned for et par uger eller tre. Vi brugte det en del i Brasilien og vi havde kun positive oplevelser.

Spar 132 DKK på første Airbnb-overnatning

18. Det Ukendte Ved Det Kendte

Når du har set Det Gyldne Bjerg og The Grand Palace i Bangkok, hvorfor så ikke prøve at finde noget mindre kendt? Vidste du fx at Bangkok har en flykirkegård hvor hjemløse har overtaget flyvragene? Selv de mest turistede områder har uopdagede oplevelser rundt om hjørnet, du skal bare lede efter dem.

Der er endda en dansk rejseblog, Globetrotters, der specialiserer sig i netop det.

moai på påskeøen

Moai-statuer på Påskeøen

19. Besøg Unikke Steder

Thailand, Spanien og Peru er alle fantastiske lande at rejse i, men de er for længst opdagede af den brede turistskare. Hvis du vil have et lidt mere råt eventyr ud over det sædvanlige, så se om ikke du kan klemme en enkelt unik destination ind på din rejse.

Det kunne fx være Papua Ny Guinea, Påskeøen eller Bhutan. Der er mange muligheder og de fleste steder koster ikke alverden at komme til.

20. Læs På Historien

Et af de bedste råd vi har fået, kommer fra Gary Arndt aka Everything-Everywhere. Den bedste forberedelse du kan gøre dig inden du besøger et sted, er at læse på dets historie. Du kan nøjes med at læse Wikipedia-siden for stedet, det giver tit et godt overblik.

På den måde opdager du hurtigt at Honduras ikke er et af verdens farligste lande fordi menneskerne der bor der er voldelige, men pga. ydre påvirkninger.

Vandreturen til Perus regnbuebjerge krævede blod, sved og tårer – bogstaveligt talt

21. Udfordr Dig Selv

Det er vigtigt at teste din krop fysisk, så hvis du ser en mulighed for det, så tag den. Vi pressede os til det yderste i Perus regnbuefarvede bjerge, og da vi, i stedet for at tage turistbussen op til Kristusstatuen i Rio, valgte vi at vandre derop gennem junglen. Det gav en helt anden og federe oplevelse end at køre med bussen(vi prøvede begge).

22. Se Rejseprogrammer

At være smittet med rejsefeberen kan være en farlig ting. Når først du er smittet kan den langsomt overtage dit liv. En af de bedste kure mod feberen, er at se rejseprogrammer, men pas på for en af bivirkningerne kan forstærke rejsefeberen!

Vores absolut favorit rejseprogram er Departures og det er stærkt vanedannende! Vi har skrevet om vores 10 favorit rejseserier her.

surfing i natal

Mads prøver surfing for første gang i Brasilien

23. Prøv Noget Nyt

Det er altid sjovt at prøve kræfter med noget nyt, lige meget om det er surfing, tennis eller noget helt andet. Det kan aldrig skade at udvide sin horisont lidt og hvem ved, måske bliver du bidt af det.

Vi har efterhånden prøvet mange forskellige aktiviteter på vores rejser, såsom: dykning(med og uden hajer!), canyoning, surfing, volcano boarding og river rafting. 

24. Hold Ferie

At rejse er ikke at holde ferie. Faktisk er det det modsatte. Det er både fysisk og psykisk udmattende hele tiden at være på farten og tage stilling til problemer. Husk at holde miniferier og små pauser fra din rejse i ny og næ, ellers ender du med at brænde ud og miste gejsten for det hele.

torres del paine i chile

Torres del Paine i Patagonien var en af vores største rejsedrømme

25. Følg Dit Hjerte

Ja det er dælme corny, men ikke desto mindre er det sandt. Det at rejse er en individuel oplevelse, så der bør ikke være andre end dig selv der bestemmer hvor du rejser hen.

Vi havde længe drømt om at tage til Patagonien og Påskeøen, men havde hele tiden tænkt det var for dyrt. I sidste ende endte vi med at følge vores hjerter og gøre det alligevel – Needless to say, så har vi ikke fortrudt det!

26. Lad Være Med at Planlægge Alt

Prøv for så vidt muligt kun at planlægge det mest nødvendige, som fx visum og hvad du skal have med. Jo mere frihed du giver dig selv, jo bedre bliver din oplevelse – vi giver gerne en personlig garanti på den udtalelse!

At rejse uden en returbillet og ingen fastlagt rute giver den ultimative frihed til at gøre hvad du vil. Hvis du finder et sted du godt kan lide, kan du blive så længe du har lyst og hvis du pludselig får lyst til at rejse væk kan du gøre det når som helst.

tomle i patagonien

Rejse med tomlen i Patagonien

27. Prøv at Tomle

Det kan være grænseoverskridende første gang og du er garanteret en masse afslag, men når det endelig lykkedes er det også ekstra fedt. Vi har både tomlet på ladet af en pick-up og bag i en postbil.

Du bliver overrasket over hvor venlige nogle folk er. Nogle timer i en bil med en komplet fremmed kan ofte føre nogle ret interessante samtaler med sig også.

28. Gør Det Selv

Det her er nok det bedste rejsetip til dig der vil spare penge når du er afsted. Gør det selv. Jo mere, jo bedre. Lad være med at tage på en guidet tur hvis du kan gøre det selv. Skær så mange mellemled af som muligt.

Vi har snakket med folk der har brugt mere end firegange så mange penge som os, alene fordi de ikke havde arrangeret noget af deres rejse selv.

Svøm med havskildpadderne på Galápagosøerne

BONUS TIP: Rejs Mere

Selv om det langt fra er gratis at rejse, så er det heller ikke så dyrt som de fleste tror. De fleste danskere der drømmer om at rejse mere end de gør nu, kunne sagtens gøre det.

Hvad holder dig tilbage? Den sidste nye iPhone kan vente, cafébesøgende kan skæres ned og natklubberne ligger der også næste år. Det hele handler om prioritering og hvis rejser er din højeste prioritering, så er der en vej.

Hvis du har børn, er der sider der giver gode tips og er du kvindelig singlerejsende er der sider for det. Selv hvis du sidder i kørestol er der sider for det!

Vi danskere kommer fra et rigt land i det 21. århundrede. De fleste af os har ikke noget der holder os tilbage. Verden er et stort, smukt og fascinerende sted – og du kan kun komme for sent i gang med at udforske den!

LÆS OGSÅ: Vores Budget Rejseguides

Hvilke er dine favorit rejsetips? Har du selv nogle rejsetips du mener burde komme på listen? Del dem gerne med os i kommentarfeltet!


Nogle af de link der optræder i teksten er affiliate links, hvilket betyder at vi modtager en lille kommission hver gang nogen klikker på et af vores links og køber noget. Det bliver selvfølgelig ikke dyrere for dig. Vi linker kun til produkter vi selv bruger, eller som vi tror på at vores læsere kunne være interesseret i. 

37 Comments

 • Fedt – tak for en stak gode tips. Jeg er specielt vild med grumpysack’en 🙂 Den bliver ikke mindre vigtig, når der er børn med på rejsen. I vores familie har vi desværre en tendens til at pakke lidt for “lette” snacks som kiks, chokolade og juicebrikker. Det brænder ungerne hurtigt af, så bare lige et tip om også at huske noget til mullerne som frugt eller godt brød.

 • Hej, spændende indlæg!
  Overvejer selv en længere tur. Hvordan gør I med adresse, når I rejser rundt så længe af gangen? Er man nødt til at melde CPR flytning ud af landet?

  • Hej Jonna,
   Første gang vi rejste ud meldte vi udrejse af Danmark til vores kommune, da vi havde fået at vide at vi skulle gøre det. Der var nogle forskellige administrative ting der gik kuk i pga. det, så på vores anden rejse meldte vi ikke udrejse af Danmark. Reglerne står altid angivet ifm. flytning til udlandet og ikke rejser. Vi er ikke jurister så vi kan ikke kommentere på det juridiske, men vi ville ikke selv melde det igen, da der var en masse unødvendig bøvl med det 🙂 Hvis du modtager offentlige ydelser eller planlægger at arbejde på din rejse, så er det vigtigt at du melder udflytning 🙂

 • Hej med Jer ? Virkelig spændende side, og wow hvor har I mange fede oplevelser med hjem i rygsækken, dejligt ! Jeg er lidt nysgerrig på hvordan og hvorledes I tacklede det med visum til alle de forskellige lande, når man er på farten over længere tid ?? Kan ikke rigtig snuse mig frem til noget omkring det, priser og info på Jeres side ?

  K.h. Nina

  • Hej Nina 🙂
   Ja to års rejse giver en del oplevelser med på vejen 😀 Som du kan se har vi mest været i latinamerikanske lande og de kræver ikke visum for danskere. Visum til Vietnam bestilte vi online og til Cambodja var der visa-on-arrival. Det kinesiske visum fik vi i Hong Kong og landene i det sydlige Afrika krævede heller ikke visum 🙂 Så alt i alt har vi faktisk ikke behøvet så mange visa endnu. 🙂 De fleste lande kræver heldigvis ikke at visum skal udstedes på ambassaden i DK, så de kan relativt let klares på farten. Asien er nok det mest besværlige, men selv her er det ret lige til for det meste 🙂

  • Tak! Vi er også sikre på at mange kunne finde tryghed i de tips vi giver, fordi vi alle ved hvordan man kan gøre sig selv mere nervøs end nødvendigt 😀

 • Hej

  Min kæreste og jeg snakker om at begynde at rejse som backpacker, der er dog en ting der fylder meget i mit hoved og det er det med telt. Vil helt vildt gerne overnatte i naturen med telt, men hvad med de vilde dyr der er i naturen, hvilke overvejelser gør i jer inden i slår et telt op på et sted?

  Venlig hilsen
  Christine

  • Hej Christine,
   Vi har ærligt talt ikke gjort os så mange overvejelser om det undervejs, da vi sjældent har været steder med farlige dyr, der ikke er menneskesky. Når det så er sagt, har vi altid tjekket vores telt og camping hængekøje for giftige edderkopper og slanger inden vi har nærmet os det. Vi har kun oplevet ræve og edderkopper ved vores telt og en enkelt gang gnavede en mus sig ind i teltet og spiste vores kiks og nødder om natten – så ret harmløst. Så længe I er bevidste om dyrene der lever i området og om de potentielle risici, så burde I ikke støde ind i nogle problemer 🙂

 • Hallo hallo – findes i stadig herinde….for jeg har et spørgsmål? Af alle de lande i har besøgt hvad er været det bedste (ved godt det sikkert er umuligt at sammenligne så forskellige lande)? Jeg leder efter inspiration til en 3 ugers ferie og er enten på Asien (Thailand – den sidste dansker som ik har været der), Mexico eller Cuba? Men modtager gerne helt andre steder – vi tænker at rejse efterår eller vinter!

  Mvh. Jesper

  • Sydøstasien er ikke vores store passion, så af dine valg er vi selv klart mest begejstret for Mexico. Generelt er Mexico i top to over de fedeste lande vi har besøgt sammen med Japan. Ellers er vi store fans af Chile, Argentina og Colombia.

 • Jeg elsker, at I har navngivet snacks’ne “Grumpysack”. Fantastisk ord 🙂

  Vi rejser med små børn, så vi har også altid snacks med. Det kan man ikke undvære!

 • Sindsygt gode tips i giver, jeg elsker allerede jeres hjemmeside efter at have fundet den for et par timer siden, haha 🙂

  Jeg har dog tænkt over hvordan I har råd? Går ud fra at I selvfølgelig tjener på denne hjemmeside osv, men har I derudover bare en god opsparing eller hvad?

  • Tak for rosen Emilie! 🙂
   Som udgangspunkt sparer vi penge op når vi er i Danmark og lever af dem, det meste af tiden. Af og til supplerer vi med indkomster fra andre kilder, som fx vores hjemmeside. Desuden lever vi for omkring 250kr. om dagen, så selv med 50.000kr. kan vi rejse i ca. 200 dage. Hvis man tænker sig om, kan ens penge række utroligt langt 😉

 • Tak for denne fine og informative side!

  Rejser selv på nogenlunde samme måde, og de aller fedeste oplevelser er faktisk gratis.
  Og er stort set enig i alle jeres betragtninger vedrørende ‘rejseriet’!
  Det kræver at man er open minded, og ikke er ‘bange’ for at opsøge de steder hvor de lokale kommer.
  Har selv været til Thaiboksning, med en familie hvis søn skulle debutere som en slags juniorprofessionel. Det var en uforglemmelig oplevelse, der ‘kostede’ en aften og 100 Bath til fælles benzin! Mad incl., som altid når man er sammen med Thai’er 😉
  Det kom i stand efter et måltid på et lille strandkøkken, hvor jeg nævnte at jeg gerne ville opleve at se Thaiboksning. Og så var jeg da lige inviteret med 😉
  Har også, efter et tilfældigt møde med en australier der skulle giftes med en lokal skønhed, været til et thaibryllup, med munke, gong gong’er, fløjter i tonsvis og utallige finurlige ritualer!
  Det kostede en lille penge gave til brudeparret, og indkøb af en pæn skjorte 😉 Alene maden og drikkelsen de serverede ved dette bryllup, kunne nok have brødfødt et mindre dansk provinsby i 14 dage!

  Uforglemmelige ‘gratis’ ferieminder, der kun kom pga. at jeg ‘mængede’ mig med de lokale 😉

  • Det lyder som nogle fede oplevelser Torben! Vi har også kun gode ting at sige om at mænge sig med de lokale – de er ofte mere imødekommende end man regner med 🙂 Thailændere er generelt super søde – og så forstår de at holde et brag af en fest! 😀

 • Åhhhhh nej!
  Nu fik jeg rejsefeber, og vil derfor fremadrettet leve af havregryn på de sidste 3 år af min professionbachelor (hahaha!) for at kunne komme af sted når jeg er færdig!

 • Super godt indlæg – ikke bare til førstegangsrejsende men også til os mere erfarende. Sad stort set hele vejen igennem teksten og nikkede og tænkte “JA, præcist!” – haha 🙂 Vi er også ofte blevet spurgt, hvordan vi kan rejse så meget og vores svar er ligeledes prioritering. Selv på udelukkende SU er det muligt at komme vidt omkring! Der er vitterlig intet der holder os danskere tilbage for at rejse og opleve – det handler bare om at komme afsted 🙂

 • Hej Mads og Camilla
  Fedt indlæg – det rammer jo lige plet ! 🙂 Skønt at høre at andre også mener “at rejse” handler om prioritering, og som også vægter det meget højt i livet. Hvad var livet uden at rejse og udforske? 🙂
  Jeg ser frem til nye indlæg – go go go! Jeg får nok rejsefeber, men jeg har lært at leve med “rejse-afhængigheden” 😉
  Kh Lykke

  • Hej Lykke,
   At rejse er noget af det der fylder mest i vores hverdag, og vi elsker det. Hvis ikke vi er på farten, bruger vi tiden på at søge efter billige flybilletter for derefter at undersøge hvilke nye oplevelser vi kan få!

   Vi er super glade for at du læser med!

 • Kære Mads & Camilla

  Jeg vil simpelthen bare erklære mig enig i samtlige ting, I nævner!
  I laver nogle super relevante indlæg, og jeg må hellere smutte igen, inden rejsefeberen tager helt over 😉

  KH. Camilla//@Wandermilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.