SYDAFRIKA – ANNONCER I INDLÆGGET

Safari i Afrika er på de flestes ønskeliste, men de færreste ved at man kan gøre det selv. Vi gjorde det i Sydafrika og det var en af de største oplevelser – selv efter 2 års rejse.

Det kan måske lyde lidt nervepirrende at kaste sig over en selvkørende safari i Afrika, men det er faktisk overraskende let og så er det billigt.

Vi havde 14 dage i Sydafrika med vores lejebil og vi nåede at tage på selvkørende safari i Kruger National Park, iSimangaliso, Addo Elephant Park og Hluhluwe-iMfolozi National Park.

Det var forbavsende let at gøre selv og vi nåede at se stort set alle de kendte dyr fra savannen, kun leoparden undslap os.

Hvis du også drømmer om afrikansk safari, elsker frihed og at spare penge, så læs med når vi guider dig gennem alt du skal vide for at arrangere din egen safarirejse.

Et næsehorn i Hluhluwe-iMfolozi Nationalparken

To nysgerrige giraffer i Hluhluwe-iMfolozi

Hvad Kræver Det?

Det siger næsten sig selv at du skal bruge en bil. Alle de store biludlejere er i Sydafrika og der er en del mindre lokale udlejere. Vi fandt vores gennem RentalCars og endte med at leje en Chevrolet Aveo hos First Car Rental.

Biludlejningen var uden problemer, men rent praktisk så tog First ikke imod kort, så vi blev nødt til at gå ned og hæve pengene inden vi kunne betale. Vi ved ikke om det gælder for flere selskaber, men der er en hæveautomat i lufthavnen hvor du kan hæve penge(husk at din bank måske har en daglig hævegrænse). 

Udover en bil, et kørekort og nogle penge, så kræver det intet andet at tage på selvkørende safari i Sydafrika. I alle de fire parker vi var i, betalte vi for entré, og blev tjekket for våben inden vi kørte ind og det var det. Meget simpelt og problemfrit.

Billigst er bedst når det komme til billejen

Hvilken Type Bil Skal Du Vælge?

I de fleste safariparker er det ikke nødvendigt med en firhjulstrækker. I de parker vi besøgte så vi både kæmpe SUV’er og små chevrolet spark’er. Stort set alle parker er asfalterede og ellers er det grusveje uden de store bump og huller i.

Medmindre du har en helt specifik park du vil besøge, som kræver 4×4 så er det overhovedet ikke nødvendigt at leje et kæmpe monster af en bil. 

En fordel ved monsterbilen er at den føles, og måske også er, sikrere og mere beskyttet mod dyrene hvis de skulle angribe. Vi havde en episode med en kæmpe elefant i Hluhluwe-iMfolozi.

En lille bil er til gengæld billigere i leje og drift og så er chancen for tyveri muligvis lidt mindre, da den tiltrækker mindre opmærksomhed. Biltyveri er ret udbredt i Sydafrika. 

Dovne bøffler i Addo Elephant Park

Hvad Koster Det?

Du forestiller dig nok ikke at en afrikansk safari er billig, men hvis du spørger os og vores ret små pengepunge, så er det absolut billigt at komme på self drive safari i Afrika. 

Vores samlede omkostninger for rejsen til Sydafrika har vi samlet i et overskueligt rejsebudget, hvor dagsbudgettet var på 428 kr. pr. dag. Beløbet er uden flybilletter og rejseforsikring.

Vi lejede bil i 12 ud af 14 dage og det kostede samlet 3200 kr og 2200 for benzin. Det skal siges at vi kørte mere end 3500 km på de knap to uger, så hvis du vælger en lidt kortere rute er der mange penge at spare på benzinen.

Udover prisen for billeje og benzin skal du også betale entré til de forskellige parker. Dagsprisen på de fire parker vi besøgte er:

Hvis du planlægger at gå safariamok(hvilket vi ikke bebrejder dig for) så kan du købe et wild card, der giver ubegrænset adgang til alle parkerne for 2450 rand for enkeltpersoner eller 3830 rand for et par. Du kan læse mere her.

Vi har regnet os frem til at det med entré, billeje og benzin regnet sammen, samlet har kostet os 300 kr. pr. person for én dags safari. Det er svært at få en guidet safari til den pris!

Et par hunløver i Addo Elephant Park

Elefantflokken der ville mase os i Hluhluwe-iMfolozi

Fordele Ved Selvkørende Safari

Hvis du har mod på et afrikansk eventyr i den egen dyt, så er der nogle kæmpe fordele, frem for guidede safariture.

Det kræver selvfølgelig at du ikke er så nervøst anlagt og at du kan klare eventuelle problemer der måtte opstå undervejs. 

De største grunde til at vi elskede vores selvkørende safarier, var friheden det gav og prisen. Med en mindre bil kunne vi opleve noget af det bedste fra det afrikanske dyreliv til en billigere pris end hvis vi købte en guidet tur. 

Prisen var et stort plus, men den største grund til at vi anbefaler en selvkørende safari er friheden. Vi kunne helt selv vælge hvor vi ville køre hen og hvor længe vi ville være der. Samme frihed med en guide havde kostet en nyre og en mavepuster fra et næsehorn.

For os er mere frihed lig med bedre oplevelser, og når friheden så endda er billigere så er der kun et valg – at det så også er simpelt og bekvemt at arrangere og gøre, er et ekstra plus.

Tavlen der indikerer hvor forskellige dyr er set i Kruger

Problemer kan opstå og vi slap ikke for et punkteret dæk

Ulemper Ved Selvkørende Safari

En selvkørende safari er selvfølgelig ikke udelukkende sjov og ballade, og selv om du slipper for mavepustere fra et næsehorn, så er der et par ulemper.

Den åbenlyse er manglen på en trænet guide der kan hjælpe med at spotte de mere sky dyr og fortælle om parken du kører i. De fleste parker har dog tavler der opdateres med farvede punkter med hvor de forskellige dyr er set. Så det problem er næsten løst.

En anden ulempe er at du selv står for alt, inklusiv problemer. Vi oplevede heldigvis ikke andet end et punkteret dæk og en elefant der kraftigt overvejede at mase vores bil som en tysk øldåse. 

Problemerne kan komme i mange størrelser og nuancer af alvorlighed. Der kan selvfølgelig ske noget slemt undervejs med fx bilen, men de fleste udlejningsselskaber har den service at du får en anden bil hvis den du har går i stykker og det ikke er direkte din skyld. 

Der er altså visse ulemper ved selvkørende safari i Sydafrika, men de opvejes klart af fordelene, hvis du spørger os!

Zebraerne var måske 60-70 meter væk, så zoom var vigtigt

4 Tips Til Din Safari Dag

Husk kikkerten. Vi havde ingen med og det fortrød vi flere gange. Vores kamera kunne dog kompensere ret godt tit.

Smør madpakken. Vi brugte mellem 5-10 timer hver dag vi var på safari og man bliver overraskende sulten af at lede efter løver og giraffer.

Tag en powerbank med. Vi kunne hurtigt brænde et par batterier af på både telefoner og kamera i løbet af safaridagen.

Medbring kamera med meget zoom. Hvis du vil have gode nærbilleder af dyrene så kræver det minimum en zoom på 100mm. Vi havde 240mm og det var ikke helt nok. Mange af dyrene er helt tæt på, men flere af dem er 50-100 m væk. 

Tavle med regler for Kruger Nationalparken

Sikkerhedstips Til Selvkørende Safari

Vi oplevede kun én enkelt ubehagelig episode og den opstod fordi vi i et øjebliks uopmærksomhed brød en af de fundamentale sikkerhedsregler. Hvis du overholder følgende regler, så er chancerne for uheld forsvindende små.

Hold afstand til de større dyr. En elefant og et næsehorn kan nemt smadre et par biler eller tre hvis de føler sig truede. Hold gerne 10-20 meters afstand og gerne mere – specielt hvis der er unger i nærheden.

Aldrig forlad din bil. Det siger næsten sig selv. De fleste parker har løver, hyæner eller leoparder, måske endda alle tre, og de har ikke noget imod en bid af dig. Desuden er oddsene for en sejr i en brydekamp med et næsehorn også ret lave. Bliv i bilen – der er steder hvor du må stoppe og strække benene i parkerne.

Følg dyrenes rytme. Du er i deres verden og lever efter deres regler. Hvis dyrene blokerer vejen må du holde og vente. Vi så alt for mange(også guider!), der prøvede at skræmme dyrene af vejen fordi de havde travlt med at komme videre til næste sted. Sæt farten ned og nyd øjeblikket i naturens trafikprop.

Bliv på vejen. Selv det største lokum af en firhjulstrækker må ikke forlade vejene i parkerne. Endnu en grund til at leje en billig bil, da du ikke har noget at vinde ved de store.

Læs parkens regler. Ved indgangen til stort set alle parker, er der store skilte med reglerne i parken. De ansatte kender deres park og dyrene i den, og de ved hvad du skal gøre – og endnu vigtigere: hvad du ikke skal gøre.

selvkørende safari i sydafrika

Der er ikke kun biler på vejene i Sydafrika

8 Tips Til Dit Road Trip

Hvis du vælger at leje en bil i Sydafrika, hvilket vi stærkt anbefaler, så er der nogle ting du skal huske når du kører rundt i landet, både i og uden for nationalparkerne.

Fyld på. Der kan være langt mellem tankstationerne bestemte steder i Sydafrika, så fyld på når du støder på en.

Aldrig stop for nogen. Tricktyve prøver at få dig til at stoppe for så at stjæle din bil og måske det der er værre. Så fortsæt med at køre, også selv om nogen kalder på hjælp.

Lås dørene. Specielt i byerne og også når du kører. Lås dem for en sikkerheds skyld også i nationalparkerne, da løver tilsyneladende har lært at åbne bildøre!

Kør ikke når det er mørkt. Vi kørte et par gange mens det var mørkt og det var en dårlig idé. De lokale har det med at vade rundt på vejene og de kan være svære at se og så er biltyverier ekstra udbredte om aftenen.

Hold øje med vejhuller. Motorvejene og de større veje er super gode, men de små landeveje er horrible! Vi punkterede fordi vi kørte i et kæmpe hul.

Betal parkeringsmanden. Ved supermarkeder, restauranter, centre osv. står der typisk en mand i en neonvest og ser meget uofficiel ud(hvilket han tit er). Han spørger som regel “watch your car?” og så holder han øje med at din bil ikke bliver stjålet. Ca. 5 rand er passende for hans service.

Hav en mobil med lokalt SIM. Siger sig selv. Hvis uheldet er ude skal du kunne ringe efter hjælp og kontakte biludlejeren.

Hold øje med dyrelivet. Specielt inde i parkerne hvor de vader rundt over alt og tit på vejene. Selv uden for parkerne så vi giraffer, gnuer og andet godt på vejene.

En brændende himmel over Addo Elephant Park

En enlig elefant i Addo Elephant Park

Selvkørende Safari i Sydafrika

Spændingen ved selv at tøffe rundt i parkerne med øjnene på stilke og ørerne fin-tunet til hver eneste lyd, er helt speciel og endte med at blive noget af det fedeste vi endnu har oplevet i vores relativt berejste liv. 

Vi er sikre på at en selvkørende safari i Sydafrika er en oplevelse som de fleste vil rangere blandt de største rejseoplevelser i deres liv. Den eneste grund til at du ikke har hørt mere til det, er fordi at de fleste ikke ved at det er muligt! 

Vores selvkørende safari i Sydafrika er uden tvivl en af de største rejseoplevelser vi har haft, selv her efter mere end 2 års rejse som permanente rejsende og vi er sikre på et det også vil være det for dig 🙂


EKSTRA INFO

Vi fandt billige fly hos momondo og billig leje hos RentalCars.

Der er et hav af safariparker og vildtreservater i Sydafrika, så du er spoilt for chioce på det punkt. Du kan læse mere om nationalparkerne herHvis du vil have flere dage i én safaripark er der ofte indhegnede campingpladser i de større parker og reservater. De er ikke super billige, men giver en unik oplevelse.

 

Læs Også

Rejsebudget For Sydafrika
Selvkørende Safari i Kruger Nationalpark
Selvkørende Safari i Hluhluwe-iMfolozi

 

Artiklen er skrevet ud fra en rejse der blev gjort mulig af momondo. Alt indhold er udelukkende vores eget og momondo har ingen indflydelse på dette.momondo

2 Comments

    • Vi bookede overnatninger løbende som vi fandt ud af hvor vi skulle sove. På safaridagene bookede vi overnatninger i byen tættest på, så vi havde mest mulig tid inde i parken 🙂 Der er mulighed for at sove i “camps” inde i de fleste safariparker, hvilket som regel ikke er billigt, men helt sikkert en fed oplevelse!(nærmere oplysning findes på parkernes egne sider) 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.