YAMANOUCHI, JAPAN

Dybt inde i 'Helvedes Dal' findes der et fænomen du ikke ser andre steder i verden. Stejle klipper, tætte skove og kogende vand fra jordens indre gør denne verdensberømte attraktion til lidt af en udfordring at nå.

Vi er rejst til dette fjerne hjørne af Japan af én meget bestemt grund - japanske makakaber eller "sneaber". Disse aber har en uforholdsmæssig stor evne til at drage verdens opmærksomhed til sig af en enkelt og meget specifik årsag - deres karakteristiske, og meget menneskelignende vane: at klatre ned i naturlige varme kilder for at holde varmen i løbet af vintermånederne.

Området er det eneste sted i verden, hvor man kan se dette fænomen.

De tunge snefald, en højde på 850 meter over havets overflade og en smal 2 kilometer lang sti op til de japanske sneaber, sørger for at denne ellers relativt kendte attraktion ikke er overrendt med turister - noget der gav os endnu mere blod på tanden for at opleve det.

Her er nogle billeder fra vores besøg, hvor vi kom meget tæt på aberne.

Hell's Valley, Japan

Yokoyu-floden gennem Helvedes Dal

Helvedes Dal er omringet af tæt skov

Svovlgasser fra jordens indre

Vandretur Gennem Helvedes Dal

Inden vi kunne se disse opsigtsvækkende sneaber, skulle vi kæmpe os vej igennem Jigokudani - på dansk: Helvedes Dal. Dette betød en vandretur på mere end 7 kilometer, der ville føre os op ad smalle stier og tætte skove, omringet af kogende vand og svovlgasser der sprøjtede ud gennem små sprækker og revner i den japanske jord - deraf navnet "Helvedes Dal".

På trods af det skræmmende navn og de mange udfordringer, var turen op til sneaberne mere behagelig end ventet og vi undgik at komme i kontakt med både kogende vand og skoldhede svovlgasser.

Det hjalp også på humøret, at Helvedes dal er et usædvanlig smukt sted, med den brusende Yokoyuflod der slynger sig ned igennem dalens skovklædte sider.
.

De berømte japanske sneaber

Snow monkey enjoying a scenic view

Sneabe nyder udsigt over parken

Cute snow monkey

Ung sneabe bliver tjekket for lus af sin mor

Jigokudani Sneabe Park

Selv om navnet antyder det, så er Jigokudani Snow Monkey Park ikke en zoo. Der er ingen bure eller vægge. Bortset fra et lille billetkontor, er den eneste reelle facilitet et rummeligt stenbadekar bygget oven på en naturlig varm kilde - desværre kun for sneaber!

Sneaberne bor ikke engang i parken. Som små lodne versioner af forretningsmænd pendler de mellem trætoppene og den varme kilde. Tiltrukket af chancen for at varmt bad og en lejlighedsvis snack, kommer aberne ned fra de høje bjergtoppe omkring kl 9 om morgenen, og vender hjem omkring kl 4 om eftermiddagen - hvilket bekvemt passer med parkens åbningstider.

Der bor omkring 160 aber i området. De unge aber jagter hinanden rundt i parken og leger tag fat, hvilket hurtigt udarter sig til rå og tumlende wrestling kampe. De voksne aber har en tendens til at holde sig for sig selv bortset fra den lejlighedsvise territoriale spytten og råben.

I den varme kilde er tonen dog en anden. Her er det udelukkende afslapning - ingen tumlen rundt.
.

The famous bathing monkeys

Sneabe slapper af i den varme kilde

Parkens varme kilde

A trip to the snow monkey dentist

Kvalitetstid foran den varme kilde

Japanske Sneaber & Deres Unger

Sneaberne har fået deres navn pga. de områder de lever i. Udover mennesker, er sneaberne de nordligst levende primater i verden, og kan nogle gange leve flere måneder i områder med temperaturer ned til under -10 grader.

Parkens ca. 160 aber lever i et matrilineært samfund. Hunnerne lever i den samme gruppe hele livet, mens hannerne skifter gruppe i løbet af deres liv. Enhver gruppe har en dominerende han - en alfa han. En gruppe får først ny alfa han, når den gamle dør eller forlader gruppen. I Jigokudani Monkey Park hedder alfahannen p.t. Ryuoh, men omtales blot som "Boss".

Alfa hannen er dog ikke parkens største attraktion. De små sneabe unger er parkens charmører. Overalt farer de rundt og tumler ned ad diverse bjergsider, uden en eneste bekymring i livet. Noget vores kameraer tilsyneladende ikke kunne modstå!

Baby snow monkey looking for wheat seeds on the ground

 Kamerasky sneabe unge

Up close with the GoPro

Man kan godt være en linselus selv om man er en abe

Cute snow monkey

Sød sneabeunge

Vejen Til De Japanske Sneaber

Det kræver en længere rejse at komme op og se sneaberne - en rejse der er det hele værd!
Da vi boede i Nagano, tog vi det lokale tog fra Nagano station til Yudanaka station. Herfra vandrede vi ca. 7 kilometer til Yamanouchi ("Byen" ved abeparken). Turen var lang, men fyldt med gode udsigtspunkter. Kommer du nogensinde til Japan, så er en tur til sneaberne et must!

SE VIDEO: Sneaber i Helvedes Dal

Nyttig Viden

Sted: Yamonouchi, Nagano Præfekturet, Japan. [SE PÅ KORT]
Pris: 500 yen = 30 kr.
Brugbar Viden: Hav noget godt vandretøj på, og undgå for mange snore og lign. på tøjet, da aberne griber fat i det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.