sony a7 anmeldelse

Sony A7 kameraet i aktion i Mexico

REJSEUDSTYR

Vi har rejst jorden rundt og taget rejsebilleder med Sony A7 kameraet det sidste år. Her er vores anmeldelse af det fantastiske kamera.

Inden vi startede vores rejse tilbage i 2014, havde vi ingen form for erfaring som fotografer, men vi havde en drøm om at blive bedre og måske endda tjene penge på det en dag. Og indtil videre har vores Sony A7 været perfekt til den opgave!

Vi var ellers blevet meget glade for vores lille Sony NEX-5R, men efter alt for mange lækre billeder fra nogle af vores yndlings rejsefotografer, som Trey Ratcliff, Matthew Karsten og André Dupuis, blev vi “nødt” til at opgradere til Sony A7.

Vi har fået mange beskeder, fra folk der vil høre vores mening om kameraet, så vi har besluttet os for at samle vores meninger i ét indlæg. Vi fortæller om hvad vi kan lide, og ikke lide, ved kameraet og viser nogle billeder vi har taget på vores rejser.

sony a7 anmeldelse

Sony A7 med standard objektiv

Sony A7 Anmeldelse

Vi har efterhånden haft Sony A7 som vores tro følgesvend i over et år og rejst gennem 19 forskellige lande og al slags vejr med det.

Men hvorfor har vi netop valgt Sony A7, spørger du?

Udover at nærmest alle fotografer vi følger bruger kameraet, valgte vi det, fordi det er første gang en fuldformatsensor er proppet i et spejlløst kamerahus. På dansk, betyder det at sensoren er stor, hvilket giver billeder af højere og skarpere kvalitet, men i en lille pakke.

Perfekt for folk som os, der rejser meget, men stadig gerne vil kunne tage billeder af højeste tekniske kvalitet.

Siden vi købte kameraet er der kommet et hav af nye udgaver og opdateringer af A7-serien, men vi holder os til at tale om standardudgaven.

Kameraets Specifikationer

Format: Fuldformatsensor
Pixels: 24,3 MP
Objektiver: E-Mount
Søger: Elektronisk
Vægt(uden objektiv): 416 gram
Billedstørrelse: 6000 x 4000
Video: 1920 x 1080 (60i, 24 M, FX)
Lysfølsomhed(ISO): 50 – 25600
Lukkerhastighed: 30 – 1/8000
Dimensioner(i mm): 126,9 x 94,4 x 48,2

sony a7 anmeldelse

Sierra Gelada, Spanien (ISO 100, f/10, 1/250)

sony a7 anmeldelse

Mount Fitz Roy, Argentina (ISO 100, f/13, 1/125) – taget med Sony NEX-5R

Bygget Til Rejsefotografer

Som rejsende der elsker at tage billeder, er vægten og størrelsen ekstrem vigtig. Fordi Sony A7 er spejlløst, er det meget mindre end normale spejlreflekskameraer, der ofte er store og klodsede at slæbe rundt på.

Og fordi kameraet er så lille og let, er vi meget mere tilbøjelige til at tage det med ud på hverdagsture, så vi ikke misser en god fotomulighed.

Noget andet vi er glade for ved Sony A7, er LCD-skærmen og den elektroniske søger. Skærmen kan vippes op og ned, så vi kan tage billeder i alle tænkelige vinkler. Desværre kan skærmen ikke vippes så meget, så den kan bruges til selfies.

Den elektroniske søger er super brugbar når vi for eksempel står i Mexicos ørken og ikke kan se en dyt på LCD-skærmen. I modsætning til en optisk søger, kan vi se alt hvad sensoren ser og samtidig se hvad der er i fokus med det nye focus peaking.

sony a7 anmeldelse

James Bond Øen, Thailand (ISO 100, f/8, 1/320)

sony a7 anmeldelse

Torres del Paine, Chile (ISO 400, f/4, 1/60) – taget med Sony NEX-5R

Billedkvalitet

Billedkvaliteten på Sony A7 er imponerende og mere end rigelig god til 99,9% af alle fotografer. Faktisk er kvaliteten så god, så kameraet ligger nummer fire over de bedste spejlløse kameraer på SnapSort.com.

Sonys sensorer bruges af mange andre kamerafabrikanter, såsom Nikon og Fuji, da Sony er markedsførende inden for sensorteknologi.

Den nye BIONZ X-billedgenerator sørger for at teksturerne i billedet fremstår mere naturlige og med mindre støj – og indtil videre har vi været meget imponerede over resultaterne. Se eksempel her.

Nedenunder finder du et før(RAW) og efter(redigeret) billede, som eksempel på kameraets billedkvalitet:

RAW-Fil(Før redigering):

sony a7 anmeldelse

RAW-filen direkte fra kameraet

RAW-Fil(Efter redigering)

sony a7 anmeldelse

Phang Nga Bugten, Thailand(ISO 200, f/10, 1/400)

Støv- & Fugtafvisende

Sony A7 kommer med noget Sony kalder “weather sealing”, hvilket helt simpelt betyder at kameraet er støv- og fugtafvisende(der på ingen måder betyder at det er vandtæt!).

Som rejsefotografer, er vi ofte udenfor for at tage billeder af landskaber i alle slags vejrforhold. I løbet af det sidste år har vi testet vores Sony A7 i en masse forskellige vejrsituationer fra; varme støvede ørkner i Chile, monsunregn på Filippinerne, snestorm i Patagonien og fugtige regnskove i Mexico.

Heldigvis har kameraet levet op til det lovede, pånær en enkelt gang, hvor vi tog billeder af Iguaçu-vandfaldene i Brasilien og der kom dug på sensoren, hvilket skabte en irriterende midlertidig “camera error”. Vi stod godt nok også på spidsen af den her gangbro, hvilket nok forklarer en del…

sony a7 anmeldelse

Mag-Aso vandfaldet, Filippinerne(ISO 50, f/8, 1/3)

sony a7 anmeldelse

Baby makakabe, Japan(ISO 100, f/8, 1/125)

Sony A7 Videooptagelse

Med sine 1920 x 1080 og 60 billeder i sekundet(til slow motion), er Sony A7 mere end brugbar til generelle optagelsessituationer.

Kameraet har et indbygget kontinuerligt autofokus der sørger for at videooptagelserne hele tiden er i fokus, og det virker forholdsvis hurtigt. Det er langt fra at være lige så godt som et videokamera, men det klarer de fleste opgaver tilfredsstillende.

Noget der irriterer os gang på gang, er den klodsede og besværlige måde AVCHD filerne(Sonys videoformat) håndteres på, så snart de er downloadet ned på computeren. Heldigvis findes der applikationer der kan konvertere AVCHD filerne til mere medgørlige MP4 og ProRes filer.

sony a7 anmeldelse

Munk ved Angkor Wat, Cambodja(ISO 200, f/5,6, 1/100)

sony a7 anmeldelse

Rio Celeste, Costa Rica(ISO 160, f/4, 1/160)

Menuer & Brugervenlighed

Vi har ikke tal på hvor mange gange vi har snakket om hvor glade vi er for Sony A7’erens layout og brugervenlighed.

Vi skyder alle vores billeder i Manuel, hvilket gør det ekstra nødvendigt med et design der gør det nemt at indstille kameraet hurtigt, så vi ikke misser et godt billede.

Vi er efterhånden blevet spurgt et hav af gange, om vi vil tage et billede af nogle andre rejsende, og hver gang er vi blevet negativt overraskede over hvor besværligt og akavet deres Nikon og Canon kameraer var at indstille.

Vi vil gerne vædde vores Sony A7 kamera, på at vi kan lære alles bedstemødre at bruge det på under en time – så simpelt er det!

Udover den lidt mærkeligt placerede videoknap på siden af grebet, får kameraet brugervenlighed et stort, stort femtal fra os.

sony a7 anmeldelse

Moaistatuer, Påskeøen(ISO 200, f/13, 1/200)

sony a7 anmeldelse

The Naked Cowgirls, New York(ISO 500, f/5, 1/50)

Sony A7 Objektiver

I modsætning til Canon og Nikon findes der desværre ikke så frygtelig mange objektiver til A7-serien endnu(der findes dog adaptere der kan få Nikon/Canon objektiver til at passe på A7-serien).

Vi bruger selv Sonys egen 24-240mm FE OSS objektiv. Objektivet er skarpt og zoomen er imponerende. I ekstremerne kan kvaliteten godt falde, specielt i kanterne. Det er et perfekt objektiv for en rejsefotograf der gerne vil rejse let.

Andre objektiver der er værd at overveje:

Sony A7 Objektiver

sony a7 anmeldelse

Torres del Paine National Park, Chile(ISO 100, f/4,5, 1/1000)

Batterilevetid

Vores største kritik af Sony A7 falder på batteriet. Fordi kamerahuset er så kompakt, er der simpelthen ikke plads til et stort batteri.

Typisk bruger vi et batteris levetid i løbet af en dag, så vi er nødt til at lade kameraet op hver aften. Det mest optimale ville være at købe et ekstra batteri, specielt hvis du planlægger at skyde en masse billeder med lang lukkerhastighed – det kan dræne et helt batteri på en time!

Sony A7 Tips

  • Slå focus peaking til, så kameraet automatisk markerer det der er i fokus, med gult.
  • Slå zebra til. Samme princip som focus peaking, zebra markerer bare det der er over/undereksponeret i billedet.
  • Slå 3×3 gitteret til. Det hjælper både med at se “det gyldne snit” og undgå skæve vinkler.

sony a7 anmeldelse

Rio de Janeiro, Brasilien(ISO 100, f/8, 1/80)

Konklusion

Sony A7 kameraet har fejl og mangler her og der, men de kan ofte let løses. Kameraets fordele og det faktum at kameraet er det første nogensinde af sin slags, gør det til det bedste kamera for rejsefotografer og helt almindelige rejsende. Hvis du kombinerer det med Sonys 24-240mm objektiv har du den perfekte rejsemakker.

På trods af den lille størrelse, føles kameraet alligevel solidt bygget og det ligger godt i hænderne. Det imponerer os stadig, at et kamera der tager billeder i professionel kvalitet, kan være så lille og let.

Sony A7-serien er uden tvivl de bedste kameraer til rejsefotografi!

MERE INFORMATION

ProduktSony A7
Pris: 6800 DKK.
Note: Siden vi købte vores A7 har Sony udgivet en nyere og opdateret udgave, Sony A7III. Hvis du ikke har brug for et kamera der er lige så kraftigt og dyrt som A7, anbefaler vi Sony NEX-5.

Har du hørt om Sony A7 kameraet før? Hvilket kamera bruger du når du rejser?

6 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.