Posted by on aug 19, 2015 in Blog, Chile, Fotoessay, Sydamerika

VALPARAISO, CHILE

Valparaíso er Chiles største havneby, og er desuden udnævnt til at være Chiles kulturelle hovedstad – af gode grunde!

Vi havde lige afsluttet vores fantastiske, og hårde, rejse i Patagoniens fænomenale landskab, hvor vi bl.a. hikede 6 dage i Torres del Paine og ville egentlig gerne finde et sted hvor vi kunne slappe af, arbejde på hjemmesiden og gå nogle korte ture. Vi startede med nogle dage i Santiago, men tog hurtigt videre til Valparaiso, der viste sig at være lige det vi ledte efter.

Valparaiso ligger omkring 100km nordvest for Santiago ud mod Stillehavet. Byen var engang en sprudlende havneby der servicerede skibene som navigerede frem og tilbage over Stillehavet til Atlanterhavet, og var kendt som “Lille San Francisco” blandt søfolk.

Tilbage i Valparaisos storhedstid var byen fødested for Chiles første børs, frivillige brandvæsen og offentlige bibliotek. Da Panamakanalen åbnede satte den stort set havnebyen ud af spillet og forvandlede Valparaiso fra en af Sydamerikas rigeste byer, til en af de fattigste.

Selvom Valparaiso stadig er en økonomisk udfordret by, er der tegn på bedre tider. Flere skibe passerer forbi i takt med at Chiles eksport stiger, mens de skibe der er for store til Panamakanalen stadig kommer forbi. Som initiativ til at rette op og genopbygge byen, foreslog regeringen at alle husejere der foretog nye renovationer på deres huse, skulle benytte den maling og materialer der var tilovers fra den engang så livlige havn. Som resultat af dette kan du, når du kigger ud over byen, se multifarvede hjem der popper op på bakkeskråningerne overalt.

Under Augusto Pinochets diktatur, blev graffiti brugt som en slags protest mod den undertrykkende regering.  Da landet bevægede sig i mod en mere demokratisk styreform, blev graffitien set som en form for kunst. I dag valfarter graffitikunstnere fra hele verden til Valparaiso for at vise deres arbejde, på alt fra mure, trapper, vinduer, tage, lygtepæle og kirker. Intet plads bliver sparet når det gælder graffiti i Valparaiso!

Byen er en af dem der skal opleves før man helt forstår den, men vi prøver alligevel at give dig et lille indblik i en af Sydamerikas mest unikke byer. Vi håber du nyder vores Valparaiso billeder!

we're not hippies, we're happies

We are not hippies – We are happies

pangfarver

Pang på farverne ved det lokale markede i byens centrum

valparaiso billeder

Et af Valparaisos mest kendte graffitimaleri ved Cerro Alegre

æsel valparaiso

En mand der kommer ridende gennem byen på sit æsel – som man gør..

valparaiso billeder

Valparaiso set fra det fashionable Cerro Conception

huse i valparaiso

Det er let for pizzamanden at finde dit hjem i Valparaiso…

valparaiso dør

Selv murstenene er dækket i imponerende minigraffiti

detaljeret kamæleon på kirkevæg

En af vores favorit malerier – Kamæleonen

kamæleonspyr

Kamæleonspyende mand på en kirkevæg

miniature hostel

Minihostel til musene

kunstnerisk vægmaleri

Kunstnerisk vægmaleri

alternativ potteplante

Alternativ form for potteplante midt på gaden

farverige trapper

Farvestrålende trappetrin ved Cerro Alegre

hostel valparaiso

Døren til vores hostel i Valparaiso

sidegade i valparaiso

Hyggelig sidegade ved vores hostel(spørg ikke om TV’et)

sæler ud for valparaiso

Sæler der solbader ud for havnen

valparaiso strand

Stranden i Valparaiso

liv og død

Liv og død

pianotrapper

Pianotrapper ved vores hostel

underlig graffiti

Noget graffiti er svært at beskrive

vægmaleri i Polanco

Alle huse er dækket af graffiti i Polanco bydelen

graffiti i Polanco

Svært at sige hvad kunstneren tænkte her…

farvefulde vægge

Kulørte vægge i Valparaiso

farverig bygning i Polanco

Typisk bygning i Polanco

udsigt over valparaiso havn

Havnen i Valparaiso var tidligere en af Sydamerikas største

kabelbane valparaiso

Valparaisos kabelbane er på UNESCOs Verdensarvsliste

chiles flåde

Chiles flådebase

udsigt fra Cerro Arrayan

Udsigt over havnen fra Cerro Arrayan

trollybus valparaiso

 Valparaisos berømte trollybusser

Valparaisos Charme

Valparaiso er en speciel by, der på mange måder mindede os om Rom. Rundt om hvert gadehjørne var der noget nyt og spændende at se – forskellen var hvad man så.

I Rom så vi et nyt monument, flotte gamle romerske bygninger eller fontæner. I Valparaiso var stort set alle huse og bygninger dækket af meget veludført graffiti i strålende farver.

På en måde minder byen om ét stort socialeksperiment, hvor alle får lov til at udtrykke sig alle steder. Hvorimod graffitien i Granada var mere politisk orienteret, virkede den mere kunstnerisk i Valparaiso.

Byen er bygget op ad adskillige bakkeskråninger, hvilket betyder mange trin både op og ned. Og det, der også gør byen speciel er de gamle farverige kabelbaner, som er på UNESCOS verdensarvliste, der fungerer som elevatorer når de lokale skal op ad de stejle bakker.

Valparaiso bør være med på alles liste over ting at se i Chile. Byen emmer af liv, charme og en ufattelig social accept af alle mennesker, hvilket gør det til en utroligt hyggelig by at vandre meningsløst rundt i.

Mere Fra Chile

[one_third]

atacamaørkenen

Velkommen Til Atacama Ørkenen – Verdens Tørreste Sted
[/one_third] [one_third]

torres del paine w-trek

Hiking Torres del Paine – 6 Dages Overlevelsestur i Patagonien
[/one_third] [one_third_last]

chile flag

Rejsebudget – Chile
[/one_third_last]

 FLERE BILLEDER FRA CHILE HER

Har du været i en by der var helt anderledes end noget du har oplevet før? Kunne du tænke dig at besøge Valparaiso? Del gerne med os i kommentarfeltet!

8 Comments

  • Som tidligere “viñamarina” og studerende i 60’ernes i Valparaiso kan jeg kun være enige om den udvikling og drejning som Valparaiso har taget. Ser byen nu som turist, da jeg bor i Danmark. Nyder de små kaffer og restauranter i mange af byens bakker, nok højere end vores Himmelbjerget. ?. Hver gang jeg er i Chile, og konkret i Viña del Mar hvor min familie bor er Valparaiso a must. Men vi har rejst landet tynd og kan kun være enige i at landet er smukt og værd at bruge tid i (eller på?).

    • Den sætning opsummerede virkelig også Valparaisos unge befolkning! Der var en slags rebelskhed i byen, men på en afslappet og kunstnerisk måde. Meget interessant 😉

  • WOW sikke et fantastik sted! Det kunne være skønt hvis flere byer var så farverig som denne. Vildt med en by som er et helt kunstværk. En fornøjelse at læse jeres indlæg om byen, for slet ikke at tale om alle de smukke billeder 🙂

    • Der er farver, former, figurer og liv overalt i byen – der er en fantastisk atmosfære! 🙂 Det er en by der virkelig egner sig til at blive fotograferet 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.